Sectorul industrie a trecut pe plus. Citu: "Reprezinta dovada clara ca in 2021 Romania poate avea o crestere peste asteptari"

Marti, 15 Decembrie 2020, ora 10:03
750 citiri
Sectorul industrie a trecut pe plus. Citu: "Reprezinta dovada clara ca in 2021 Romania poate avea o crestere peste asteptari"
Foto: Facebook/Florin Citu

Dinamica sectorului industrial a devenit pozitiva in octombrie 2020, iar revenirea acestui sector reprezinta dovada clara ca in 2021 Romania poate avea o crestere economica peste asteptari, a scris marti ministrul interimar al Finantelor, Florin Citu, pe pagina sa de Facebook.

"Sectorul industrie a trecut pe PLUS dupa 19 luni! In octombrie 2020 dinamica sectorului industrial a devenit pozitiva. Acest sector a fost aruncat in recesiune in aprilie 2019. Revenirea sectorului industrial reprezinta dovada clara ca in 2021 Romania poate avea o crestere economica peste asteptari. Dar pentru a garanta aceasta crestere economica peste asteptari in 2021 este nevoie de un program de guvernare care sa stimuleze in continuare investitiile si un buget care sa elimine risipa resurselor bugetare", subliniaza Florin Citu.

Potrivit datelor publicate luni de Institutul National de Statistica, in luna octombrie 2020, productia industriala (serie bruta) a fost mai mare fata de luna precedenta cu 3,2%, ca efect al cresterilor inregistrate de cele trei sectoare industriale: productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+ 4,8%), industria prelucratoare (+3%) si industria extractiva (+1,4%).

Ca serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, productia industriala a crescut fata de luna precedenta cu 2,1%. Industria prelucratoare a crescut cu 2,6%, in timp ce productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat si industria extractiva au scazut cu 3,2%, respectiv cu 1%.

De asemenea, fata de luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala (serie bruta) a fost mai mica cu 1,3%, ca urmare a scaderilor inregistrate in industria extractiva (-9,0%), industria prelucratoare (-1,0%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-0,4%).

Productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 1,2%, datorita cresterilor inregistrate de industria prelucratoare (+1,6%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (+0,7%). Industria extractiva a scazut cu 9%.

Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
Cu cât se vor scumpi gazele. Intrăm într-o nouă criză, cresc tendințele de dezindustrializare
Industria europeană se pregăteşte pentru o nouă criză a preţurilor gazelor naturale Industria europeană, deja afectată de criza energetică din 2022, se pregăteşte pentru un nou şoc al...
Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
Christine Lagarde propune un set standardizat de produse de economisire la nivelul Uniunii Europene, care să poată astfel contribui la alimentarea unei viitoare piețe unice de capital. Este...
#citu, #economie, #sector industrial , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9709 RON

-0.0008

1 USD = 4.7216 RON

0.0236
  1. Unde putem să ne investim banii dacă România intră în recesiune: ”Asta e întotdeauna cea mai sigură variantă”
  2. Dispar magazinele Profi. Tranzacția anului în comerţul alimentar
  3. „Stare de urgență în economie”, declarată în Transnistria. Reacția liderilor transnistreni după anunțul întreruperii furnizării gazului rusesc
  4. La români se scumpește, la americani se ieftinește. La ce preț derizoriu a ajuns benzina în SUA
  5. Putin, lovit în serie. Două fenomene se răspândesc în țară brusc: Vine mama tuturor relelor în Rusia
  6. România, țara marilor firme. Cum domină giganții privați piața autohtonă
  7. Țările care „toarnă” cei mai mulți bani în firmele din România. Investitorii din doar două țări au adus peste 60 de miliarde de lei în capital
  8. Numărul angajaților bugetari a ajuns la o cifră record. Cheltuielile de personal au crescut spectaculos
  9. Christine Lagarde a pus ochii pe economiile europenilor. Șefa BCE propune un standard european de economisire
  10. Măsurile de austeritate pe care le-ar putea lua viitorul guvern, din 2025. FMI-ul „bântuie" România: „Avem cel mai mare deficit bugetar din istorie"