Criza facturilor la energie. Secretar de stat: „Cel mai ieftin megawatt este cel pe care nu-l consumăm”

Marti, 24 August 2021, ora 09:19
631 citiri
Criza facturilor la energie. Secretar de stat: „Cel mai ieftin megawatt este cel pe care nu-l consumăm”
Mai mulți români s-au plâns în ultima perioadă că au primit facturi mari la curent FOTO Pixabay

Mai mulți români s-au plâns, după liberalizarea pieței energiei, că au primit facturi uriașe la electricitate. Secretarul de stat din Ministerul Energiei, George Niculescu, a declarat la Digi 24 că în cazul unor diferențe foarte mari e posibil să fie erori, dar a recomandat ca oamenii să fie mai ponderați cu consumul. „Cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat Niculescu.

Digi 24 a prezentat cazul unor români care au primit facturi uriașe după liberalizarea pieței energiei. Spre exemplu, un telespectator al televiziunii de știri a povestit că s-a întors din vacanță și a găsit o factură de 3.300 de lei pentru un consum de 4.466 de kWh pentru o lună de zile, în condițiile în care anterior plătea 70-80 de lei pentru 130-140 de kWh.

„Vă dați seama că aici este vorba despre o greșeală sau o lipsă de transmitere a indexului pentru o perioadă de timp. S-ar putea să fie vorba de o regularizare, eventual. Aici problema nu este a furnizorului, pentru că măsurarea consumului o face distribuitorul de energie electrică. Practic, citirea contorului o face distribuitorul de energie electrică, iar datele măsurate, consumul înregistrat, se transmite către furnizor, iar acesta întocmește factura”, a explicat la Digi24 George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

Secretarul de stat le-a recomandat oamenilor să „își ia soarta în propriile mâini”.

„În primul rând să încerce să-și optimizeze consumul, adică să nu mai risipească. Să nu mai lase televizoarele în stand-by cand pleacă de acasă și să consume degeaba, să-și izoleze termic locuințele, să-și modernizeze sistemul de iluminat, să-și cumpere becuri cu led, care consumă mai puțin.

Măsurile de eficiență energetică nu trebuie privite ca fiind ceva rău. Ele sunt peste tot în lume apreciate ca fiind un mod prin care poți să-ți reduci costurile cu utilitățile. Nu este nimic rău în a fi atenți în ceea ce privește consumul ponderat de energie electrică, în sensul în care ne putem reduce facturile în acest sens.

Să nu uităm faptul că cel mai ieftin kilowatt sau megawatt de energie nu este nici cel din surse regenerabile, nici cel de pe OPCOM de pe zilele următoare, ci cel mai ieftin megawatt de energie este cel pe care nu-l consumăm”, a declarat George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei.

„Liberalizarea pieței energiei a înc ...citeste mai departe despre "Criza facturilor la energie. Secretar de stat: „Cel mai ieftin megawatt este cel pe care nu-l consumăm”" pe Ziare.com

#facturi, #energie electrica, #ministerul Energiei , #Stiri Macroeconomie