”Profetul Apocalipsei” este vehement: Se iluzionează cei care așteaptă o recesiune ușoară!

Marti, 26 Iulie 2022, ora 14:32
565 citiri
”Profetul Apocalipsei” este vehement: Se iluzionează cei care așteaptă o recesiune ușoară!

Economistul Nouriel Roubini, cel care a anticipat criza financiară din 2008-2009, trage semnalul de alarmă asupra perspectivelor economice.

SUA se va confrunta cu o recesiune profundă, pe măsură ce ratele dobânzilor cresc, iar economia este împovărată de datorii mari.

El a numit ca fiind ”delirante” estimările privind o recesiune superficială în Statele Unite.

”O idee delirantă”

Nouriel Roubini a avut deja mai maulte ieșiri publice în care a avertizat că recesiunea economică nu mai poate fi evitată de economia SUA în 2022.

El își nuanțează acum prognozele, vorbind despre certitudinea unei recesiuni profunde, pe termen lung, spre deosebire de declarațiile mai optimiste venite cu precădere din zona oficialilor de la Washington.

Printre motivele pe care Roubini le-a invocat s-au numărat ratele istorice ridicate ale datoriilor suverane, ca urmare a pandemiei.

”Există multe motive pentru care vom avea o recesiune severă și o criză severă a datoriilor și financiară”, a declarat economistul pentru Bloomberg TV.

”Ideea că recesiunea va fi scurtă și superficială este total delirantă.”, a avertizat Roubini.

Criza datoriilor, la orizont

Situația actuală diferă de anii 1970, a explicat el, când rata datoriei era scăzută, în ciuda combinației de stagnare economică și inflație ridicată, cunoscută sub numele de stagflație.

Dar datoria SUA a crescut de la criza financiară din 2008, care a fost urmată de o inflație scăzută sau deflație din cauza crizei creditului și a șocului cererii, a adăugat el.

”De data aceasta, avem șocuri agregate negative stagflaționiste și rate ale datoriilor care sunt ridicate din punct de vedere istoric”, a spus Roubini, care este poreclit Profetul Apocalipsei, pentru unele din previziunile sale îngrozitoare.

”În recesiunile anterioare, ca și în ultimele două, am avut o relaxare monetară și fiscală masivă. De data aceasta, intrăm într-o recesiune prin înăsprirea politicii monetare. Nu avem spațiu fiscal.”, a arătat el.

Îngrijorarea că majorarea ratelor dobânzilor va conduce economia în recesiune a crescut pe măsură ce Rezerva Federală a SUA - FED înăsprește agresiv politica monetară, pentru a reduce cea mai mare inflație din ultimele patru decenii.

FED preferă recesiunea

Președintele FED, Jerome Powell, a spus că eșecul în restabilirea stabilității prețurilor ar fi o ”greșeal ...citeste mai departe despre "”Profetul Apocalipsei” este vehement: Se iluzionează cei care așteaptă o recesiune ușoară!" pe Ziare.com

#economie Romania , #Stiri Macroeconomie