Scutul antigrindina nu face fata fenomenelor meteo extreme din ultima vreme. Furtuna din Prahova a avut puterea a doua bombe atomice, spune directorul AASNA

Luni, 06 Mai 2019, ora 11:21
1131 citiri
Scutul antigrindina nu face fata fenomenelor meteo extreme din ultima vreme. Furtuna din Prahova a avut puterea a doua bombe atomice, spune directorul AASNA
Foto: Arhiva Pixabay

Mai multi fermieri din Prahova - de la Dealu Mare pana la Urlati - s-au trezit, saptamana trecuta, cu viile batute de piatra, chiar daca ele se afla intr-o zona protejata, cel putin in teorie, de scutul antigrindina al Ministerului Agriculturii.

Revoltati, fermierii - care isi stiau culturile la adopost - au postat pe retelele de socializare imagini cu prapadul, intrebandu-se ce productie vor mai scoate in aceasta toamna si din ce vor mai face vin.

In loc sa le explice oamenilor de ce sistemul antigrindina nu i-a protejat, ministrii Cabinetului Dancila au transformat totul intr-o disputa politica. Mai exact, ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu (ALDE), s-a grabit sa ceara demisia celor care se fac vinovati pentru ca nu s-a intervenit prompt cu rachete antigrindina.

In replica, ministrul Agriculturii, Petre Daea (PSD) - responsabil de functionarea Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor - a spus ca s-a tras cu rachete antigrindina, dar ca acestea nu au facut fata.

Niciunul dintre ministri n-a facut, insa, ceea ce ar fi trebuit: Sa le spuna romanilor de ce rachetele antigrindina n-au facut fata, cine e de vina si, mai ales, ce masuri vor lua pentru ca dezastrul sa nu se repete.

Cum se formeaza grindina si cum o combate Ministerul Agriculturii

Directorul Autoritatii pentru Administrarea Sistemului National Antigrindina si de Crestere a Precipitatiilor, Gheorghe Caunei, a explicat pentru Ziare.com cum s-a intervenit in timpul furtunii de pe 30 aprilie.

Grindina se formeaza in interiorul unor nori numiti cumulonimbus, care pot capata o inaltime (intindere pe verticala) de peste 10 kilometri.

Inainte de toate, in partea superioara a norului, se formeaza un bob de mazariche moale (nucleu de grindina) care, apoi, este transportat de curenti in sus si in jos, in interiorul norului. In timpul calatoriei sale prin nor, bobul este acoperit de staturi de gheata si se uneste cu alte formatiuni similare. Iar dupa ce devine suficient de greu, bobul de grindina isi incepe caderea spre suprafata pamantului.

Ceea ce fac angajatii sistemului national antigrindina este sa traga in norii cumulonimbus - inainte ca in interiorul acestora sa se formeze grindina mare - cu rachete care elibereaza iodura de argint. Aceasta creeaza si mai multe nuclee de grindina. Pana la urma, numarul nucleelor este atat de mare incat apa din nor nu le mai este suficienta sa creasca. In consecinta, nucleele s ...citeste mai departe despre "Scutul antigrindina nu face fata fenomenelor meteo extreme din ultima vreme. Furtuna din Prahova a avut puterea a doua bombe atomice, spune directorul AASNA" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sistem antigridina Gheorghe Caunei, #Gratiela Gavrilescu Petre Daea gridina, #grindina Dealu Mare 2019 vie distrusa , #Stiri Macroeconomie