Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Scumpirile nu vor fi prea mari in 2017, dar se vor accelera in 2018 - prognoza BNR de inflatie

Scumpirile nu vor fi prea mari in 2017, dar se vor accelera in 2018 - prognoza BNR de inflatie
Banca Nationala a Romaniei (BNR) anticipeaza ca rata inflatiei va fi doar de 1,7% la sfarsitul acestui an, apoi va urca la 3,4% spre sfarsitul anului viitor, revizuind in jos prognoza pentru 2017 si in sus pe cea pentru 2018.

Concret, prognoza de inflatie pentru finalul acestui an a fost redusa cu 0,4 puncte procentuale, iar cea pentru finalul anului viitor a fost majorata cu 0,2%, a anuntat, joi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, intr-o conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

"Cotatiile materiilor prime isi consolideaza trendul ascendent. Tendinta se continua si in prezent, dar parca nu atat de accentuat, iar pretul combustibililor a revenit ca dinamica in teritoriul pozitiv", a spus guvernatorul.

Isarescu anunta o crestere economica intre 4-5% in 2017, mai mica decat cea pe care Guvernul a construit bugetul

Potrivit conducerii BNR, rata anuala a inflatiei ar putea reveni in teritoriu pozitiv in primul trimestru din acest an, pe fondul epuizarii impactului reducerii TVA la 20% in 2016.

"Scenariul de baza al prognozei reconfirma perspectiva revenirii ratei anuale a inflatiei in teritoriu pozitiv in primul trimestru al anului 2017, pe fondul epuizarii impactului reducerii la 20% a cotei standard a TVA. Palierul pe care rata anuala prognozata a inflatiei se pozitioneaza este, insa, mai scazut, iar cresterea ei ulterioara este relativ mai lenta, in principal ca urmare a noilor socuri dezinflationiste pe partea ofertei survenite in intervalul noiembrie 2016 - februarie 2017.

Acestea constau in scaderea tarifelor politelor RCA si eliminarea taxelor nefiscale, ale caror efecte se alatura celor exercitate de reducerea la 19% a cotei standard a TVA si de eliminarea supra-accizei la carburanti incepand cu 1 ianuarie 2017", se arata intr-o nota de prezentare a Raportului asupra inflatiei.

Consiliul de Administratie al BNR a decis, in sedinta de marti, mentinerea dobanzii-cheie la 1,75% si a rezervelor minime obligatorii la 12% in valuta si 8% in lei. ...citeste mai departe despre "Scumpirile nu vor fi prea mari in 2017, dar se vor accelera in 2018 - prognoza BNR de inflatie" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2232 ori
Citeste mai multe desprescumpiri 2017 scumpiri 2018