Ce scumpiri majore ne mai așteaptă până la finalul anului. Analist: ”Pentru mulți, iarna aceasta va însemna întoarcerea la parizer și margarină”

Marti, 11 Octombrie 2022, ora 03:25
539 citiri
Ce scumpiri majore ne mai așteaptă până la finalul anului. Analist: ”Pentru mulți, iarna aceasta va însemna întoarcerea la parizer și margarină”
Friptură de porc FOTO: Unsplash.com

Preturile au explodat in ultima perioada, la multe produse si servicii. Pe langa costurile energiei, gazelor, carburantilor, romanii se vad in situatia de a cumpara mai putina mancare ca inainte. Si mai proasta calitativ.

Cosul zilnic abia mai cuprinde cateva produse, iar lucrurile nu vor sta mai bine in perioada urmatoare. Pe de alta parte, nu putem exclude ca in cazul in care oamenii vor avea frig in case sa incerce surse de caldura improvizate. Se pare ca aceasta criza ne trimite 30 de ani inapoi, cand cosul zilnic insemna, de multe ori, o bara de parizer, o cutie cu margarina si o paine.

Producatorii nu-si vor mai permite sa scoata pe piata foarte multe alimente, iar acest lucru va pune presiune pe pret. Si tot mai multi romani vor cumpara ori produse foarte ieftine ori cantitati foarte mici.

Analist: "Pretul cosului saptamanal depaseste 600-700 de lei. Este foarte mult"

Analistul economic Adrian Negrescu a explicat intr-un interviu acordat Ziare.com ce se va intampla in perioada urmatoare cu preturile. Romanii nu vor avea de ales si vor cumpara mai putin.

"Vom vedea, din pacate, din ce in ce mai putine sortimente de alimente la raft deoarece si pentru producatori, costurile cu energia, cu gazele, cu carburantii - care se scumpesc in aceasta perioada - vor pune presiune pe pret. Nu-si vor mai permite sa produca o gama atat de larga si de calitate de alimente, motiv pentru care, cel mai probabil, in aceasta iarna, vom manca mai putin si mai prost.

De ce mai putin? Pentru ca nu ne vom permite, multi dintre noi, sa cumparam alimente in exces, cosul de consum mediu de consum, depasind, saptamanal, 600- 700 de lei pe saptamana, ceea ce este foarte mult, raportat la nivelul din 2019. Iar mai prost, pentru ca, din pacate, pe rafturile magazinelor vom vedea produse mai ieftine, dar foarte slabe din punct de vedere calitativ. Pentru multi romani, iarna aceasta va inseamna intoarcerea la parizer, margarina, cartofi, orez si celelalte alimente de care ne aducem aminte din anii 90 atunci cand puterea de cumparare era foarte redusa", a spus Adrian Negrescu.

Ce vor pune pe mese romanii de sarbatori. "Probabil ca vom avea niste sarbatori la suta de grame"

In mai putin de doua luni incep sarbatorile de iarna. Prin traditie, acesta este si sezonul in care magazinele sunt cele mai aglomerate. Oame ...citeste mai departe despre "Ce scumpiri majore ne mai asteapta pana la finalul anului. Analist: "Pentru multi, iarna aceasta va insemna intoarcerea la parizer si margarina"" pe Ziare.com

#pret carne, #scumpire cosul zilnic, #parizer cu paine, #margarina, #Bani putini, #criza energie , #Stiri Macroeconomie