Preţurile de referinţă la gaze pe piaţa din Europa sunt în scădere în noul an, în condiţiile în care vremea blândă a redus cererea, transmite DPA.
La hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile la gaze naturale cu livrare în luna următoare au scăzut miercuri dimineaţă, 4 ianuarie, la 69 euro pentru un Megawatt-oră, apoi s-au tranzacţionat la 67 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din februarie 2022, extinzând declinul din ultimele trei săptămâni. În vara anului trecut se înregistra un nivel record de 345 euro pentru un Megawatt-oră.
Un motiv important pentru scăderea preţului la gaze îl reprezintă temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă a anului în majoritatea regiunilor, ceea ce reduce consumul şi ajută Europa să evite reducerea stocurilor de gaze.
De exemplu, conform datelor operatorilor europeni ai infrastructurii de gaze EIG, nivelul general al Germaniei de stocare a gazelor naturale depăşea 90% pe 2 ianuarie. Rezervele de gaze ale Germaniei au crescut pentru a 13-a zi consecutiv, după ce anterior au scăzut timp de câteva săptămâni.
După un an 2022 extrem de volatil - costul energiei atingând un nivel record pe fondul războiului din Ucraina - piaţa a început anul 2023 mai puţin stresată. În decembrie, preţurile de referinţă la gaze au scăzut cu aproximativ 47%, Europa reuşind să înlocuiască cu gaze naturale lichefiate (GNL) combustibilii din Rusia.
Vremea mai caldă decât de obicei şi încetinirea cererii în industrie la final de an ar putea ajuta Europa să păstreze un nivel ridicat al stocurilor de gaze până la finalul iernii. De asemenea, preţurile mai scăzute la gaze sprijină economia europeană, afectată de inflaţia ridicată. ...citeste mai departe despre "Prețul gazelor în Europa revine la nivelul de dinaintea războiului declanșat de Rusia. Ce a susținut ieftinirea" pe Ziare.com