Domeniul în care salariul mediu net depășește 10.000 de lei pe lună. Cele mai recente date de la INS

Joi, 12 Ianuarie 2023, ora 20:30
549 citiri
Domeniul în care salariul mediu net depășește 10.000 de lei pe lună. Cele mai recente date de la INS
Câştigul salarial mediu brut a fost de 6.679 de lei în noiembrie 2022 FOTO Pixabay

Câştigul salarial mediu net a crescut cu 3,3% (+133 de lei), în noiembrie 2022 faţă de octombrie, până la valoarea de 4.141 lei, relevă datele publicate joi, 12 ianuarie, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit sursei citate, câştigul salarial mediu brut a fost 6.679 lei, cu 218 lei (+3,4%) mai mare decât în luna octombrie 2022.

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice), de 10.329 lei, iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.258 lei).

Comparativ cu luna noiembrie a anului 2021, câştigul salarial mediu net a crescut cu 13,6%, în noiembrie 2022.

”În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluţia câştigului salarial real depinde atât de fluctuaţiile câştigului salarial mediu net, cât şi de rata inflaţiei”, se menţionează în comunicatul INS.

Raportat la perioada de referinţă, în luna noiembrie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut, de la lună la lună, ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, pentru sărbătorile de iarnă, pentru performanţe sau realizări deosebite, al 13-lea salariu), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (în funcţie de contracte/proiecte).

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat în silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), ca urmare a acordării primelor ocazionale (pentru realizări deosebite ori pentru sărbătorile de iarnă) şi a drepturilor în natură (+56,6%).

În schimb, scăderi importante ale câştigului salarial mediu net au fost consemnate în transporturile aeriene (-10,5%) şi în extracţia petrolului brut şi a ga ...citeste mai departe despre "Domeniul în care salariul mediu net depășește 10.000 de lei pe lună. Cele mai recente date de la INS" pe Ziare.com

Importurile de cereale ale României au scăzut cu aproape 30% în 2023. Care a fost valoarea exporturilor
Importurile de cereale ale României au scăzut cu aproape 30% în 2023. Care a fost valoarea exporturilor
Exporturile de cereale ale României au scăzut în 2023, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Țara noastră a exportat anul trecut cereale în valoare de 4,129...
#salariu romani, #Castig salarial mediu net, #INS , #Stiri Macroeconomie