S-au semnat actele pentru Aeroportul International Brasov

Vineri, 10 Februarie 2006, ora 13:23
1574 citiri

Actul constituiv al societatii care va construi aeroportul de la Brasov au fost semnat joi la Brasov, actionari la societatea A"Aeroportul International Brasov - Ghimbav SAA" fiind firma Intelcan din Canada, Consiliile Judetene din Brasov, Covasna si Harghita si Consiliile Locale din localitatile Brasov si Ghimbav. Demararea lucrarilor este preconizata a incepe in luna iunie a acestui an, urmand ca primii clienti sa beneficieze de serviciile noului aeroport peste 18 luni. Aeroportul va fi amplasat in partea de nord-vest a Brasovului si se va intinde pe o suprafata de 65 de hectare, existand posibilitatea extinderii in cazul in care traficul o va cere. Capacitatea estimata va fi de un milion de pasageri anual, obiectiv care ar putea fi atins in urmatorii 8-9 ani. Investitia initiala va fi de 100 milioane de euro, acestia urmand a fi obtinuti in urma negocierilor intre societatea de administrare si anumite institutii bancare. Aeroportul va fi construit in asa fel incat sa suporte o dezvoltare modulara pana la o capacitate de doua milioane de pasageri anual, in timp ce capacitatea de cargo ar putea fi dezvoltata de la 60.000 de tone anual la 200.000 de tone pe an si va fi desfasurata pe o suprafata de minim 2.000 de metri patrati. Pista de aterizare va avea 2.600 de metri putand sustine aterizarea avioanelor de tipul Boeing 737sau Boeing 747, avioane cu o capacitate de 275-300 de pasageri.

Potrivit planului de afaceri, in primul an aeroportul va avea o capacitate de 220.000 de pasageri, urmand ca dupa cativa ani sa ajunga la aproximativ 1 milion de pasageri pe an. Viitorul aeroport va fi de categoria a III-a, ceea ce inseamna ca avioanele vor putea ateriza in orice conditii meteorologice. De asemenea, avioanele care vor decola sau ateriza vor trebui sa fie de stagiu 3, adica sa prezinte un nivel de poluare fonica acceptat in Uniunea Europeana. Prin discursurile prezentate inaintea semnarii actului constitutiv al societatii Aeroportul International Brasov - Ghimbav, toti reprezentantii implicati in realizarea acestui proiect au subliniat importanta acestuia in dezvoltarea turismului in centru tarii, precum si posibilitatea cresterii numarului de investitori in aceasta zona.

Pachetul majoritar de actiuni al societatii care va construi si administra aeroportul va fi detinut de firma canadiana Intelcan in proportie de 64,3 %, restul fiind impartit intre Consiliul Judetean Brasov (20%), Consiliul Local Brasov (10%), Consiliul Local Ghimbav (5%), Consiliul Judetean Covasna (0,5%) si Consiliul Judetean Harghita (0,2%). Pe langa acestia, din structura actionariatului vor putea mai putea face parte si alte firme, societati precum Prescon, Icco si Gotic exprimandu-si interesul in acest sens. Acest lucru ar putea fi posibil fie prin marirea capitalului social stabilit pentru inceput la 1 miliard de lei vechi, fie prin vanzarea unor actiuni detinute actionarii initiali.

Pe langa participatiile actionariale, a fost stabilit si Consiliul de Administratie al societatii A"Aeroportul International Brasov - Ghimbav SAA". Acesta va fi format din sapte membri, patru din partea Intelcan, restul de trei locuri fiind impartite intre Consiliul Judetean Brasov, Consiliul Local Brasov si Consiliul Local Ghimbav. Inca de ieri, doi dintre membrii CA au fost anuntati. Astfel, din partea CJ a fost numit Gabriel Tanu, fost inginer de incercare la ICA Ghimbav, iar municipiul Brasov va fi reprezentat de secretarul Primariei, Nicolae Paraschiv.

Mirela LEONTE

AMOS News - Agentie independenta de presa