S-a finalizat o parte a anchetei in cazul rafinariei din Onesti

Joi, 25 August 2005, ora 00:48
884 citiri

Corneliu Iacobov este trimis in instanta pentru complicitate. Ancheta privitoare la implicarea afaceristului Corneliu Iacobov in cazul RAFO Onesti a fost finalizata. El a fost chemat, ieri, la Parchetul Inaltei Curti pentru ca procurorii DIICOT sa-i prezinte materialul de urmarire penala inainte de trimiterea dosarului la instanta. Acuzatia cu care va fi trimis in instanta este cea de complicitate la abuz impotriva intereselor persoanei.

Dupa prezentarea materialului de urmarire penala, omul de afaceri Corneliu Iacobov a declarat presei la iesirea din Parchet ca a semnat, conform procedurii, procesul-verbal care atesta ca i s-a adus la cunostinta acuzatia.

"Mi s-a schimbat incadrarea juridica a faptei si sunt acuzat de complicitate la abuz impotriva persoanei," a declarat Iacobov. De fapt, Iacobov ramane cercetat in continuare pentru spalare de bani si delapidare, pentru alte episoade din complexa cauza RAFO. Iacobov este, insa, optimist. El a afirmat ca spera sa demonteze acuzatia de complicitate in fata instantei.

Iacobov nu are interdictie de a parasi tara si nici nu este dat in consemn, deoarece el a fost arestat preventiv, iar instanta a respins prelungirea mandatului. Impreuna cu fostul director al RAFO, Teodor Gaurean, Iacobov este acuzat ca ar fi prejudiciat Rafo Onesti cu aproape 700 de miliarde de lei, dupa ce s-a incheiat cu o firma din Campina, Metal EuroEst, un contract de vanzare-cumparare avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina.

Din probele existente la dosar reiese ca cei doi "au negociat si incheiat doua contracte cu firma Metal Euroest din Campina, urmare carora pachetul de actiuni detinut de RAFO Onesti la societatea Electrocarbon Slatina, precum si creantele de 224 miliarde lei existente intre aceleasi societati comerciale, ar fi trecut nelegal in proprietatea firmei campinene". Anchetatorii sustin ca prin aceste doua contracte, firmei Rafo Onesti i-a fost cauzat un prejudiciu de 500 de miliarde de lei "rezultat din diferenta de pret pe actiunile vandute", respectiv 184 de miliarde lei "rezultat din diferenta de valoare nominala a creantei si pretul de cesiune".

In dosarul 171/P/2004, cercetarile au fost realizate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Investigare a Fraudelor si Directiei de Cercetari Penale, cu specialisti delegati de la Oficiul National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor si ANAF. Punerea in miscare a actiunii penale s-a realizat prin ordonantele din 3. martie 2005, Corneliu Iacobov si Teodor Gaurean fiind acuzati, initial, pentru comiterea infractiunilor de delapidare in forma calificata si spalare de bani. In noaptea de 3 - 4 martie, dupa aproape 12 ore de audieri, cei doi au fost arestati preventiv pentru 25 de zile.

Abia iesit pe usa Parchetului, Iacobov a ridicat mainile incatusate in fata ziaristilor si a strigat amenintator: "Asta e de la Basescu! Ce a dat, aia va primi! Nu, nu este o amenintare, este realitatea!". Aparatorii celor doi arestati au sustinut inca de atunci ca dosarul este subtire si nu sunt probe concludente care sa justifice arestarea clientilor lor.

Cu toate acestea, lucrurile pareau sa mearga extrem de prost pentru cei doi afacersti, dupa ce, la data de 28 martie, un complet de trei magistrati ai Curtii de Apel Bucuresti a admis cererea Parchetului General pentru mentinerea in arest a administratorilor RAFO. Prelungirea de mandat a celor doi mirosea din ce in ce mai tare a puscarie, in ciuda sigurantei simulate de avocatii care spuneau obsesiv ca Iacobov e nevinovat, iar arestarea sa a fost comandata politic, pentru a se dovedi tragerea la raspundere a mafiei fostei guvernari, mai ales ca acesta a ocupat functia de vicepresedinte al organizatiei judetene PSD Bacau.

La sfarsitul lunii mai, cand putini isi imaginau, Iacobov si Gaurean au fost eliberati dupa ce Tribunalul Bucuresti a respins cererea de prelungire a mandatelor de arestare pe numele lor, considerand ca probele sunt insuficiente, iar cercetarea in libertate nu prezinta pericolul ca acestia sa fuga din tara si sa dispara fara urma. Constienti ca punerea in libertate a lui Iacobov, a carui arestare insemna in ochii opiniei publice o mare victorie a procurorilor impotriva asa zisilor "pesti mari", i-a obligat pe anchetatori sa atace cu apel decizia judecatorilor.

Cum nici magistratii Curtii de Apel nu au fost convinsi pe deplin de vinovatia lui Iacobov, arestatii au fost pusi imediat in libertate.

Averea