Scumpirea prețurilor la energie. Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa. „Dacă exista mai puţine gaze şi preţul este ridicat”

Miercuri, 25 August 2021, ora 09:07
289 citiri
Scumpirea prețurilor la energie. Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa. „Dacă exista mai puţine gaze şi preţul este ridicat”
Criza energetică se adâncește în Europa FOTO Pixabay

Rusia a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze naturale prin conducte în Europa, potrivit unei analize realizate de serviciul pentru informaţii în domeniul mărfurilor ICIS, ridicând semne de întrebare legate de posibilele cauze care stau la baza aceste scăderi şi implicaţiile pentru pieţele globale ale gazelor, transmite CNBC.

Declinul a survenit la scurt timp după ce cancelarul german Angela Merkel a încercat să reducă îngrijorările legate de gazoductul rusesc Nord Stream 2, afirmând că noi sancţiuni ar putea fi impuse Rusiei, dacă Moscova se va folosi de gaze ”ca de o armă”.

Controversatul proiect Nord Stream 2 este conceput pentru a livra gaze ruseşti direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina şi Polonia.

Criticii susţin că gazoctul nu este compatibil cu obiectivele climatice europene, creşte dependenţa regiunii de exporturile rusești de energie şi cel mai probabil va consolida influenţa economică şi politică a preşedintelui rus Vladimir Putin asupra regiunii.

Unii analişti au sugerat că Gazprom, gigantul de stat din Rusia, ar putea să-şi limiteze livrările de gaze naturale către Europa pentru a susţine livările prin Nord Stream 2.

”Asta pentru că Gazprom se pregăteşte pentru lansarea Nord Stream 2 şi speră să exercite un element de presiune pentru a se asigura că procesul de evaluare al autorităţilor de reglementare va fi cât mai rapid posibil ", a declarat Tom Marzec-Manser, analist european principal al gazelor la ICIS.

"Dacă exista mai puţine gaze şi preţul este ridicat, atunci acest lucru ar putea facilita acest proces", a adăugat el.

Contactat pentru comentarii, Gazprom a trimis CNBC la un comunicat publicat pe contul său deTelegram, pe 16 august.

Compania a descris luna august drept ”o altă lună” de iarnă pe piaţa gazelor naturale”, potrivit unei traduceri.

O încărcare crescută a sistemului de alimentare cu gaz a coincis cu sezonul tradiţional de întreţinere preventivă programat şi cu pregătirea pentru perioada de toamnă iarnă, ”care nu poate fi întrerupte”, a spus Gazprom.

”Practica ultimilor ani atât în ​​Rusia, cât şi în Europa sugerează că perioada de iarnă s-a mutat şi în luna martie, de primăvară. Prin urmare, acum, în vară, prioritatea este pomparea gazului în depozite subterane. Acest lucru este, de asemenea, foarte bine înţeles de colegii noştri europeni”, a arătat co ...citeste mai departe despre "Scumpirea prețurilor la energie. Rusia a redus livrările de gaze naturale către Europa. „Dacă exista mai puţine gaze şi preţul este ridicat”" pe Ziare.com

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#gazprom, #criza energetica, #energie electrica, #facturi gaze , #Stiri Macroeconomie