Românii își plătesc tot mai greu datoriile. Mulți au restanțe la facturi mai mari de trei salarii

Joi, 17 Noiembrie 2022, ora 23:15
637 citiri
Românii își plătesc tot mai greu datoriile. Mulți au restanțe la facturi mai mari de trei salarii
Contor energie FOTO:pixabay.com

Situația economică a românilor s-a deteriorat semnificativ și reușesc cu greu să-și plătească datoriile.

Astfel, 22% dintre români au restanțe, majoritatea la plata facturilor (15%), la returnarea împrumuturilor (8%), dar și la rate (7%), potrivit unei analize Kruk România împreună cu IRES, realizată în luna noiembrie a acestui an, scrie Adevărul.

Mai mult de jumătate dintre restanțieri datorează cel mult valoarea unui venit lunar iar 16% au deja de plată mai mult de trei venituri lunare. Veniturile insuficiente sau lipsa unei surse de venit, dar și apariția unor probleme de sănătate sunt principalele motive pentru acumularea restanțelor.

Doar 20% dintre cei intervievați declară repercusiunile legale ca fiind principalul motiv de plată si puțin sub acest procent ar plăti din obligație morală. Cu toate acestea, aproape toți cei intervievați anul acesta spun că prioritizează plata facturilor la utilități, pe care nu o amână niciodată, în detrimentul cheltuielilor cu sănătatea.

Jumătate din familiile din România nu pot face economii

Economisirea nu e, în schimb, o prioritate în 2022, relevă studiul. Jumătate din familiile din România nu fac economii, 44% declară că au avut datorii – în creștere față de anul trecut, iar 50% că e dificil sau foarte dificil să le achite.

De asemenea, 30% dintre români trăiesc doar cu strictul necesar și doar 40% declară că au bani pentru un trai decent. Cu toate acestea, suma medie economisită este în ușoară creștere față de anul trecut, de la 960 de lei la 1125 de lei pe lună. Chiar și asa, numai 40% dintre cei care fac economii pot trăi din fondurile de urgență maximum trei luni. 30% nu își fac astfel de fonduri.

Același procent care ar fi investit anul trecut în afaceri, anul acesta declară că ar ține, mai bine, banii la saltea. Doar 3% ar investi la bursă. Majoritatea (37%) ar depune, în continuare, banii la bancă.

A crescut interesul pentru plata creditelor, iar băncile au rămas cea mai sigură variantă de creditare pentru români. ...citeste mai departe despre "Românii își plătesc tot mai greu datoriile. Mulți au restanțe la facturi mai mari de trei salarii" pe Ziare.com

#romani datorii, #restante facturi, #economisire bani, #nivel trai Romania , #Stiri Macroeconomie