Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cât vor plăti la curent electric pentru luna decembrie 2022 românii care au mai multe case. ”Nicio lege nu se aplică retroactiv”

Cât vor plăti la curent electric pentru luna decembrie 2022 românii care au mai multe case. ”Nicio lege nu se aplică retroactiv”

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a atras atenția luni dimineață, 9 ianuarie, că eliminarea declarației pentru locul de consum ”nu elimină aplicabilitatea plafonării doar pentru un singur loc de consum în decembrie 2022”.

De fapt, emilinarea declarației respective ”nu elimină aplicabilitatea plafonării prețului la energie electrică pentru un singur loc de consum pentru intervalul 16 decembrie 2022 – 31 decembrie 2022, creând un blocaj în procesul de facturare pentru luna decembrie 2022 și astfel din nou întârzierea facturilor, dar mai ales, aducând pentru unii consumatori facturi mai mari pentru această perioadă”, a precizat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă (AEI).

Ordonanța produce efecte de la 1 ianuarie 2023, nu retroactiv

Autoritățile au declarat recent, cu privire la această situație, că ”nici o lege nu se aplică retroactiv”, aspect întărit de pozița Curții Constituționale care arată că este neconstituțională retroactivitatea oricărei legi.

”Astfel, OUG 192/28 decembrie 2022 care a eliminat declarația pe proprie răspundere pentru cei care au mai multe locuri de consum intră în vigoare de la 1 ianuarie 2023 de când poate să și producă efecte – adică nu sunt necesare declarații pentru mai multe locuri de consum și plafonarea se aplică indiferent de numărul locurilor de consum.

Până la acel moment rămânând în vigoare legile așa cum au fost scrise ele, respectiv în perioada 16 decembrie – 31 decembrie 2022, respectiv se aplică plafonarea prețului la un singur loc de consum, pentru celelalte locuri de consum clientul nu beneficază, conform legislației în vigoare pentru aceasta perioadă (Legea 357/2022), de preț plafonat”, mai punctează Dumitru Chisăliță.

Expertul a arătat de ce avem această situație, conform normelor legale aflate în vigoare în prezent.

”Legea plafonării prețului la energie (Legea 357/2022) care produce efecte din 16 decembrie 2022, stabilește la art 1, alin 10 ”În cazul clienţilor casnici, preţul final facturat prevăzut la alin. (1) lit. a) şi b) se aplică doar la locurile de consum de domiciliu/reşedinţă ale clienţilor finali.”, respectiv clienții nu pot beneficia de preţ plafonat la energie electrică decât pentru un loc de consum.

Acest articol a fost eliminat de noua OUG care se aplică începând cu data de 1 ianuarie 2023, dar pentru perioada 16 – ...citeste mai departe despre "Cât vor plăti la curent electric pentru luna decembrie 2022 românii care au mai multe case. ”Nicio lege nu se aplică retroactiv”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 468 ori