Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania vrea sa atraga 2 miliarde de dolari de pe pietele externe

Romania vrea sa atraga 2 miliarde de dolari de pe pietele externe


Ministerul Finantelor a iesit pe pietele internationale pentru a atrage pana la 2 miliarde de dolari, prin doua emisiuni de obligatiuni, cu maturitati de 10 si 30 de ani.

Titlurile la 10 ani sunt oferite la 237,5 puncte de baza (2,375 puncte procentuale) peste referinta titlurilor de trezorerie SUA, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al Trezoreriei statului, Stefan Nanu. Astfel, randamentul indicativ al emisiunii ar fi de 5,25%.

Obligatiunile cu scadenta la 30 de ani sunt scoase pe piata la aproximativ 270 puncte de baza (2,7 puncte procentuale) peste costul de referinta al titlurilor de Trezorerie SUA, la un randament indicativ de circa 6,5%. Emisiunea pe 30 de ani reprezinta o premiera din punct de vedere al maturitatii.

BNP Paribas, Citigroup si JP Morgan sunt aranjori principali ai plasamentului de obligatiuni.

Potrivit unui ordin publicat marti in Monitorul Oficial, Ministerul Finantelor vrea sa atraga pana la 2 miliarde de dolari printr-o emisiune de obligatiuni cu maturitatea de peste 10 ani, care poate fi efectuata in doua serii, de 10 si 30 de ani.

Ministerul Finantelor Publice a programat pentru luna ianuarie licitatii pe piata interna prin care vrea sa vanda titluri de stat in valoare de 4,03 miliarde lei si 200 milioane euro, de aproape doua ori mai mult decat titlurile care ajung la scadenta in aceasta luna, de 2,78 miliarde lei.

Trezoreria a imrumutat deja 2,4 miliarde lei de la inceputul acestui an pe piata interna.

Trezoreria a imprumutat anul trecut de pe piata interna 48,53 miliarde lei, la care se adauga emisiuni in valuta, interne si externe, de 3,57 miliarde de euro si 1,5 miliarde de dolari. Fondurile atrase in lei anul trecut sunt cu 16,5% sub valoarea imprumutata in 2012, de 58,17 miliarde lei, iar finantarile in valuta au fost similare, de la 4,71 miliarde de euro din 2012.

Ministerul Finantelor estimeaza pentru acest an atragerea de finantare de circa 2 miliarde euro de pe pietele internationale, prin programul Medium Term Notes (MTN), operatiuni care vor fi efectuate in functie de conditiile din piete. In cazul unor circumstante favorabile, statul ia in calcul si prefinantarea.

Guvernul a anuntat in luna noiembrie ca plafonul maxim al emisiunilor de titluri de stat pe pietele externe (MTN) a fost aproape dublat, de la 8 miliarde euro la 15 miliarde euro, si extins astfel incat sa acopere urmatorii trei ani, respectiv 2014-2016. MTN a fost aprobat in 2010 pentru o perioada de trei ani.

Initial, programul de emisiuni MTN a avut un plafon de 7 miliarde euro, suplimentat in iunie anul trecut cu 1 miliard de euro pentru a acoperi necesarul de finantare pentru 2013.

Cea mai recenta iesire pe pietele externe a avut loc in luna octombrie, cand Romania a imrumutat luni 500 milioane de euro printr-o emisiune de obligatiuni denominate in euro.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1085 ori