România recuperează discret decalajul faţă de vecinii mai bogaţi. Factori-cheie: afacerile din Rusia și Ucraina relocalizate și banii UE

Luni, 09 Ianuarie 2023, ora 19:22
429 citiri
România recuperează discret decalajul faţă de vecinii mai bogaţi. Factori-cheie: afacerile din Rusia și Ucraina relocalizate și banii UE
Parcul industrial din Bolintin, la marginea Bucureștiului, este unul dintre cele mai întinse din Europa de Est FOTO Imobiliare.ro

Ajutată de fondurile Uniunii Europene, de stabilitatea monetară şi de investiţiile străine - în parte datorate relocalizării unor afaceri din Rusia şi Ucraina, economia României va depăşi în acest ţările vecine, care trec printr-o perioadă de stagnare economică, arată Reuters într-o analiză publicată luni, 9 ianuarie.

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la o creştere economică de 3,1%, dar chiar şi prognoza de creştere de 1,8% a Comisiei Europene ar plasa România cu mult înaintea Poloniei - care se estimează că va creşte cu numai 0,7% - şi a Ungariei, care se confruntă cu o încetinire a creşterii economice şi cu o inflaţie foarte ridicată, arată Reuters.

Această stare de fapt vine după un deceniu în care România - mult timp una dintre cele mai sărace ţări din Europa şi împovărată de proasta reputaţie a corupţiei - s-a apropiat discret de semenele sale pentru a deveni a doua cea mai mare economie din Europa de Est, după Polonia.

Potrivit celor mai recente cifre ale Eurostat, PIB-ul pe cap de locuitor exprimat în termenii puterii de cumpărare a fost de 74% din media UE în 2021, ceea ce înseamnă un plus de 21 de puncte procentuale faţă de situaţia din 2010. Unui român obişnuit i-ar trebui venitul net câştigat în 20 de luni pentru a cumpăra o maşină nouă Dacia Jogger, la fel ca şi în cazul unui cetăţean din Ungaria, ţară tradiţional mai bogată.

Transformarea a fost realizată în pofida istoricului de instabilitate politică al României, cel mai recent un colaps guvernamental înregistrându-se în 2021, notează Reuters.

Perspectivele României sunt susţinute de apartenenţa sa la UE şi de bunele relaţii cu Bruxelles-ul, subliniază agenţia de presă. În timp ce Budapesta şi Varşovia se târguiesc cu UE în privinţa statului de drept - condiţie de care este legată deblocarea fondurilor de miliarde de euro din cadrul PNRR -, România a atras deja peste 6 miliarde de euro în granturi şi împrumuturi cu dobândă mică.

Premierul Nicolae Ciuca a declarat că guvernul îşi propune să valorifice peste 10 miliarde de euro pe an, echivalentul a aproximativ 4% din PIB, din cele aproximativ 90 de miliarde de euro din fondurile UE disponibile pentru Bucureşti până în 2027.

Anumite progrese în ceea ce priveşte reformele din justiţie au determinat Comisia Europeană să recomande în noiembrie ridicarea mecanismului special de monitorizare a just ...citeste mai departe despre "România recuperează discret decalajul faţă de vecinii mai bogaţi. Factori-cheie: afacerile din Rusia și Ucraina relocalizate și banii UE" pe Ziare.com

#Romania UE, #decalaj uniunea europeana, #fonduri europene Romania , #Stiri Macroeconomie