Cum au ajuns românii ”fruntașii” Europei la plata energiei electrice. Doar în Anglia prețul este mai mare

Joi, 25 August 2022, ora 20:03
593 citiri
Cum au ajuns românii ”fruntașii” Europei la plata energiei electrice. Doar în Anglia prețul este mai mare
România a exportat, în primele 5 luni din 2022, cu peste 180% mai multă energie electrică. FOTO Pixabay

Față de anul 2020, prețul energiei electrice a crescut în Europa și de 6-7 ori, arată o hartă a prețurilor la electricitate prezentată de Javier Blas, editorialist pentru energie și mărfuri la Bloomberg.

În cele mai multe economii europene prețurile se situează la peste 600 de euro/MWh. Românii plătesc 616,38 euro/MWh, nivel foarte apropiat de cel al Greciei, Austriei, Slovaciei, Bulgariei și Franței.

Oprirea centralei de la Iernut, ce funcționează pe gaze naturale, a contribuit și ea la scumpire.

Înainte de anul 2020 un preț de 75-100 euro/MWh era considerat mare.

Totodată, România a exportat, în primele 5 luni din 2022, cu peste 180% mai multă energie electrică.

Autoritățile de la București dau asigurări că exporturile se realizează doar după îndeplinirea cererii de consum pe piața internă, dar uită să menționeze că această cerere este foarte redusă.

În cazul energiei, consumul casnic îl depășește pe cel industrial. Cu o producție industrială în continuă restrângere, ”cererea de consum” pe care o garantează guvernanți este de fapt cu precădere cea pentru consumatorii casnici.

MAP OF THE DAY: Day-ahead electricity prices in Europe are eye-watering, with lots of countries setting record highs for today. Notable to see the Nordics close to €400 per MWh, and Germany at €600. Before 2020, anything above €75-100 was considered expensive| #EnergyCrisis pic.twitter.com/RyTrbJ4Mxl— Javier Blas (@JavierBlas) August 23, 2022 ...citeste mai departe despre "Cum au ajuns românii ”fruntașii” Europei la plata energiei electrice. Doar în Anglia prețul este mai mare" pe Ziare.com

#pret energie electrica Romania, #ridicat, #Europa, #comparatie, #cauze , #Stiri Macroeconomie