Cum reușește România să-și scadă credibilitatea în fața investitorilor din energie. ”A avut la dispoziție fonduri de milioane de euro”

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 09:37
575 citiri
Cum reușește România să-și scadă credibilitatea în fața investitorilor din energie. ”A avut la dispoziție fonduri de milioane de euro”
Curent electric FOTO: Pixabay.com

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a afirmat miercuri, 4 ianuarie, că România ”nu are nici un viitor cu politicile energetice pe care le realizează”. Din cauza deciziilor greșite, putem pierde credibilitatea în fața investitorilor.

”Politicile energetice ale României vor aduce serioase probleme de credibilitate și mai puțini investitori în domeniul energiei, comportamentul autorităților din ultimele 6 luni, care au schimbat o lege de 4 ori, din care ultimele 3 schimbări au fost în ultimele 3 săptămâni va fi aspru taxat de cei care credeau că România este un loc care merită să investești”, a spus Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energie Inteligentă.

”Regula” jocului pe care România nu o respectă

Specialistul a mai explicat că una dintre regulile esențiale pentru ca lucrurile să aibă o continuitate ar fi ca atunci când ceva se scoate din ”joc”, altceva să fie deja pregătit să înlocuiască elementul respectiv.

”O regulă clară aplicabilă de la fotbal până la energie, spune că nu poți să scoți ceva din joc (funcțiune), până nu ai pus altceva în loc. Dar pentru asta te pregătești din timp și mai ales respecți propriile reguli:

România a încasat cca. 2 miliarde de euro, timp de 12 ani ca taxă de cogenerare de înaltă eficientă de la toți consumatorii de energie electrică, fără să construiască aproape nici o centrală mare de cogenerare. Dar banii s-au cheltuit!

România a avut în ultimii 10 ani, la dispoziție fonduri de milioane de euro, fără să construiască aproape nici o centrală mare de cogenerare.

România, deși a hotărât să reducă capacitățile de energie electrică care produce emisii ridicate de CO2, nu a făcut mai nimic în acest sens la nivelul centralelor pe cărbune.

La data de 1 iulie 2022 se aproba OUG 108/2022 privind eliminarea treptată a capacităților de producere a energiei electrice pe bază de huilă și lignit care prevedea închiderea a unei capacități de 660 MWh până în 31 decembrie 2022.

La data de 5 decembrie 2022, prin Legea 334/2022, de aprobare a OUG 108 se stabilește că nu se va mai închide capacitatea de 660MW până în 31 decembrie 2022, aceste capacități se vor păstra în funcțiune ca rezervă tehnică la dispoziția dispecerului energetic național.

La data de 14 decembrie 2022 prin OUG 175/2022, de modificare a Legii 334, care aproba OUG 108, se stabilește din nou, că se ...citeste mai departe despre "Cum reușește România să-și scadă credibilitatea în fața investitorilor din energie. ”A avut la dispoziție fonduri de milioane de euro”" pe Ziare.com

Ajutorul uriaș al României pentru Republica Moldova: ”A ținut lumina aprinsă, la propriu, două ierni”
Pentru două ierni, România ”a ţinut lumina aprinsă, la propriu, în Republica Moldova”, şi a reuşit să facă asta pentru că are un sistem energetic pregătit, a declarat, joi, 23 mai,...
#energie, #politici energetice UE, #PNRR, #productie energie, #Romania , #Stiri Macroeconomie