Romania nu este elevul-model al UE

Marti, 21 Februarie 2017, ora 08:37
823 citiri
Romania nu este elevul-model al UE
Foto: Arhiva Ziare.com

In doua comentarii postate pe Ziare.com si intitulate "Actualitatea Romaniei lui Mircea Malita: De ce nu e bine sa fii doar elevul model din UE, pentru a nu supara pe cei mari" si "Cele doua pierderi majore ale Romaniei dupa intrarea in UE", domnul profesor Petrisor Peiu pare sa cada in mrejele unor "realitati alternative", care sfarsesc prin a-l duce spre o serie de concluzii discutabile.

Astfel, aderarea la UE este prezentata ca motiv pentru o serie de nerealizari ale Romaniei, care, in opinia domniei sale, a preferat sa isi neglijeze interesul national pentru a fi un "elev-model" al UE.

Nu impartasesc opiniile domnului profesor si ma vad obligat sa aduc in discutie elementele care fie sunt omise, fie sunt interpretate eronat.

Ba, mai mult, sunt convins ca actualitatea Romaniei domnului ambasador Malita a fost si este, de fapt, actualitatea Romaniei lui Nicolae Titulescu, adica a ministrului de Externe care spunea: "Dati-mi o politica interna buna si va voi da o buna politica externa".

Confirmarea acestei butade am avut-o in mod repetat de-a lungul istoriei noastre mai distante sau mai recente si continuam sa o vedem cu prisosinta si zilele acestea.

Insa discretia si timiditatea exagerata pe care domnul profesor Peiu le sesizeaza in mod corect in ce priveste prezenta Romaniei in arena diplomatiei internationale nu se datoreaza catusi de putin faptului ca "Romania se si mandreste cu statutul de elev-model al estului Europei, de stat care nu pune probleme Uniunii".

Romania nu a fost si nici nu este elevul "model" al estului Europei si prin anumite elemente de politica interna riscam sa fim mai degraba elevul-corigent al Uniunii.

Daca prin elev-model domnia sa se refera la faptul ca nu avem "tupeul" politicii externe a unei tari precum Polonia, sa ne intoarcem la butada lui Nicolae Titulescu si sa constatam ca Polonia si-a dobandit dreptul de fi vocala si incapatanata prin statutul castigat ca urmare a calitatii reformelor si politicilor interne din ultimii 20 de ani, pentru care a primit intr-adevar eticheta de "elev-model".

Deci ca sa clamam statutul Poloniei acum, ar fi trebuit sa o copiem inca de acum 20 de ani...

Pentru ca o Romanie care a traversat ultimele decenii prin politici de tip "stop and go", facand reforme "de sila ca de voie buna", mai mult la presiunea partenerilor externi, si care constatam ca inca are tentatia intoarcerii in trecut nu s-a aflat si nici nu se va afla curand in pozitia de a fi altceva decat elevul ...citeste mai departe despre "Romania nu este elevul-model al UE" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania elev model UE , #Stiri Macroeconomie