România, mari probleme cu datoria externă. Ce provoacă dezechilibrul

Marti, 13 Septembrie 2022, ora 16:47
578 citiri
România, mari probleme cu datoria externă. Ce provoacă dezechilibrul

Deficitul de cont curent al României continuă să crească, în condițiile în care țara noastră a încheiat 2021 cu un dezechilibru de 7% din PIB.

Deficitul major al balanței comerciale a făcut ca, în ciuda unui reviriment al investițiilor străine, deficitul de cont curent să urce cu 64% în primele șapte luni.

Nivelul de avarie stabilit la nivel european este de doar minus 4% din PIB, potrivit pactului pentru macrostabilitate.

Datoria externă a crescut cu aproape 6 miliarde euro

Deși investițiile străine, prin care se poate finanța dezechilibrul balanței externe fără a afecta bugetul de stat, sunt în creștere, contribuția netă negativă a exporturilor la formarea PIB continuă să producă o puternică influență defavorabilă.

Astfel, datoria externă a României a crescut cu 5,82 miliarde euro în perioada ianuarie-iulie 2022, grosul datoriei provenind din deficitul înregistrat de balanța bunurilor (deficitul comercial).

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat în primele șapte luni ale anului curent un deficit de 14,93 miliarde de euro, comparativ cu 9,12 miliarde de euro în perioada ianuarie - iulie 2021, potrivit BNR.

Este o majorare cu aproximativ 64% a deficitului de cont curent față de aceeași perioadă din 2021, evoluție menită să tragă un puternic semnal de alarmă cu privire la sustenabilitatea dezechilibrelor înregistrate de economia românească.

Crește ponderea datoriei pe termen scurt

În structura deficitului de cont curent, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 5,29 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 1,66 miliarde de euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 2,49 miliarde de euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mare cu 316 milioane euro.

În ceea ce privește structura datoriei externe, datoria externă pe termen lung a însumat 96,34 miliarde euro la 31 iulie 2022, ceea ce reprezintă 68,6% din totalul datoriei externe, în scădere cu 0,8% față de 31 decembrie 2021.

De cealaltă parte, însă, datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 31 iulie 2022 nivelul de 44,09 miliarde euro, adică 31,4% din totalul datoriei externe, în creștere cu 17,7% față de finele anului trecut.

Investițiile străine, în creștere

Investiţiile directe ale nerezidenţilor în România au însumat 5,5 miliarde euro, comparativ cu 3, ...citeste mai departe despre "România, mari probleme cu datoria externă. Ce provoacă dezechilibrul" pe Ziare.com

#economie Romania , #Stiri Macroeconomie