Romania locul cinci in UE la cresterea productiei industriale in septembrie

Miercuri, 12 Noiembrie 2014, ora 16:29
1337 citiri
Romania locul cinci in UE la cresterea productiei industriale in septembrie
Foto: puterea.ro

Productia industriala in Uniunea Europeana (UE 28) si zona euro a crescut cu 0,6% in luna septembrie 2014 comparativ cu luna august 2014, Romania numarandu-se printre statele unde productia industriala a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere de la o luna la alta, arata datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat).

Conform acestor date, in luna septembrie cele mai mari cresteri ale productiei industriale au fost inregistrate in Croatia (4,6%), Cehia (4,5%), Irlanda (4,1%), Ungaria (2,7%) si Romania (2,4%). In cazul Romaniei, cresterea din luna septembrie vine dupa trei luni consecutive de scadere a productiei industriale, potrivit Agerpres.

In ritm anual, luna septembrie 2014 comparativ cu luna septembrie 2013, productia industriala in Uniunea Europeana si zona euro a crescut tot cu 0,6%. Si in acest caz, Romania se numara printre statele unde productia industria a inregistrat cele mai mari ritmuri de crestere (3,8%), fiind insa devansata doar de Irlanda (22,1%), Cehia (5,6%) si Ungaria (5,1%).

Potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica /INS/, in luna septembrie 2014, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 2,4%, datorita cresterii industriei prelucratoare (+3,3%). Industria extractiva si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat au scazut cu 4,9%, respectiv cu 3%. De asemenea, in luna septembrie 2014 comparativ cu luna corespunzatoare din anul precedent, productia industriala, serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, a crescut cu 4,9%, ca urmare a cresterii a industriei prelucratoare (+6,4%). Productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat a scazut cu 6,7%, iar industria extractiva cu 2,1%.

#Romania loc UE productie, #crestere productie industriala Romania , #Stiri Macroeconomie