Romania, cel mai mare potential din ECE pentru comunicatii mobile

Luni, 08 Decembrie 2014, ora 13:04
1393 citiri
Romania, cel mai mare potential din ECE pentru comunicatii mobile
Foto: sursazilei.ro

Romania are cel mai mare potential din Europa Centrala si de Est pentru dezvoltarea industriei mobilitatii prin satelit si a comunicatiilor mobile, a declarat, luni, Sebastian Metz, general manager al Camerei de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK), intr-o conferinta de specialitate.

''In prezent, in Europa sunt functionale peste 30.000 de aplicatii pe baza retelei de satelit, servicii devenite indispensabile in viata de zi cu zi. Tehnologiile bazate pe satelitii Galileo si Copernicus genereaza un rulaj anual de 124 miliarde euro, urmand ca pana in 2020, rulajul anual din serviciile bazate pe sateliti sa ajunga la 240 miliarde de euro'', a spus Sebastian Metz, citat de Agerpres.

Camera de Comert si Industrie Romano-Germana (AHK) a organizat luni o conferinta internationala referitoare la implementarea realizarilor tehnologice ale Europei din domeniul comunicarii prin satelit in modele concrete de afaceri si servicii inovative in sfera mobilitatii si a serviciilor mobile.

Romania are, deja, infrastructura de cercetare adecvata pentru abordarea, cu dezvoltarile de pana in 2020, a programelor de explorari spatiale europene si internationale.

''Romania are peste 80.000 de ingineri care lucreaza in sectorul IT si telecomunicatii si dispune de resursa umana si capacitate industriala in zona tehnologiei inalte care poate fi pe deplin utilizata. Peste 5.000 de intreprinderi inovative exista, de asemenea, in Romania, iar programele guvernamentale de stimulare a mediului de afaceri vor duce la cresterea numarului acestora'', a mai spus Metz.

Evenimentul de la Bucuresti a avut loc in cadrul unui amplu program de prezentare a doua initiative europene: SUNRISE & EMMIA si a avut ca tema ''Serviciile mobile - o industrie emergenta cu oportunitati pentru noi locuri de munca in Romania".

O serie de experti internationali au prezentat publicului impulsuri tematice si raspunsuri la intrebari privind potentialul concret al sectorului mobilitatii si al serviciilor mobile, precum si despre cum pot fi utilizate practic capacitatile tehnologice ale Europei, certificate de dezvoltarea la nivel european a celor doua sisteme globale de navigare prin satelit Galileo si EGNOS.

''Sectorul spatial este un motor al progreselor stiintifice si, in acelasi timp, o sursa de creare a sistemelor si serviciilor cu potential de crestere in domenii precum telecomunicatiile, navigatia si observarea Pamantului. Sectorul spatial este varful de lance al economiei digitale, participarea la explorarile spatiale si utilizarea datelor furnizate de misiunile stiintifice producand cresterea expertizei si dezvoltarea resursei umane prin accesul la cele mai moderne informatii si sisteme de prelucrare a informatiilor'', a spus Jurgen Vogel, coordonator al platformei internationale EMMIA PLP.

Asigurarea excelentei stiintifice trebuie sa asigure accelerarea dezvoltarii tehnologiilor si a inovatiilor care vor sustine dezvoltarea capabilitatilor industriei romanesti, inclusiv a IMM-urilor inovatoare, pentru a raspunde la cerintele speciale ale misiunilor stiintifice din spatiul cosmic. Resursa umana inalt calificata si know-how-ul obtinut se materializeaza in excelenta si competitivitate, in produse si servicii pentru piata interna si internationala.

Proiectul 'SUNRISE' este gestionat de Agentia Europeana pentru Sistemul Global de Navigare prin Satelit (GSA, Praga), iar EMMIA (European Mobile & Mobility Industries Alliance) reprezinta o initiativa a Comisiei Uniunii Europene.

Proiectul 'SUNRISE' urmareste implicarea mediului antreprenorial european in vederea identificarii posibilitatilor legate de generarea de proiecte si afaceri in domeniile ITS (Intelligent Transportation System) si LBS (Location Based Services), utilizand Sistemul Global de Navigare prin Satelit.

AHK Romania face parte din reteaua Camerelor de Comert si Industrie bilaterale germane. AHK Romania a fost infiintata oficial in septembrie 2002 si la ora actuala numara peste 500 de membri.

#Romania potential ECE, #dezvoltarea industriei mobilitatii satelit , #Stiri Macroeconomie