Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Unde se simte creșterea economică a României, cea mai mare din Europa. Expert: ”Doar statul vede cu optimism această situație”

Unde se simte creșterea economică a României, cea mai mare din Europa. Expert: ”Doar statul vede cu optimism această situație”

România este printre țările cu cea mai mare creștere economică la nivel european, cu 1,3%, la același nivel cu Cipru, conform datelor Eurostat. Însă această situație se reflectă tot mai puțin în bugetul românului de rând.

Pe de altă parte, conform datelor publicate anterior de Institutului Naţional de Statistică, ritmul de creştere a economiei româneşti a încetinit la 1,3% în cel de-al treilea trimestru al acestui an faţă de trimestrul precedent, în condiţiile în care în T2 PIB a urcat cu 1,8% faţă de primele trei luni.

În ce se reflectă creșterea economică a României

În mod normal, această creștere economică ar trebui să se vadă și în nivelul de trai al românilor care se plâng că o duc tot mai greu de pe o zi pe alta.

”Această creștere economică, în momentul de față se reflectă doar în încasările statului”, a afirmat expertul economic Adrian Negrescu, într-un interviu pentru Ziare.com.

Specialistul a spus că în mediul privat situația este tot mai grea atât pentru companii cât și pentru angajați și nici nu se întrevede o îmbunătățire pentru anul viitor.

”Statul este principal beneficiar al inflației, al creșterii economice bazate pe această bună inflaționistă, este singurul care privește cu optimism această situație.

În mediul privat situația este din ce în ce mai volatilă, afacerile se leagă din ce în ce mai greu, creditul furnizor, principalul motor al finanțării la nivelul businessului românesc dă din ce în ce mai multe rateuri, iar tot mai multe companii se întreabă cu îngrijorare ce vor face în 2023 în condițiile în care nici măcar din perspectiva costurilor de producție, legate de zona aceasta de energie, de gaze, de carburanți, nu știu ce previziuni să facă pentru că din păcate nu au predictibilitate în acest sens”, este de părere expertul.

Inflația va ajunge la 16,3% la finalul anului dar va scădea anul viitor. ”Să nu ne îmbătăm cu apă rece”

O veste mai puțin bună vine, pe plan intern, chiar din partea BNR care a majorat la 16,3% prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 11,2% pentru sfârşitul anului viitor.

”Cheia scăderii dobânzilor este dată de reducerea inflației. Dacă vom reuși să stăvilim prețurile, mai ales cele din zona energiei, cu siguranță inflația și apoi dobânzile se vor tempera și anul viitor.

Dar și anul viitor vom avea ...citeste mai departe despre "Unde se simte creșterea economică a României, cea mai mare din Europa. Expert: ”Doar statul vede cu optimism această situație”" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 350 ori