Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania are cel mai mare deficit de cont curent dintre economiile emergente ale UE: Pur si simplu se afla in afara listei

Romania are cel mai mare deficit de cont curent dintre economiile emergente ale UE: Pur si simplu se afla in afara listei
Deficitul de cont curent al Romaniei va fi de departe cel mai mare dintre economiile emergente ale Uniunii Europene, in 2017.

Principalele cauze sunt: cresterea masiva a importurilor, deteriorarea in consecinta a balantei comerciale si politica guvernamentala de cresteri salariale si de relaxare fiscala, spun analistii bancari.

Deficitul de cont curent al Romaniei pe 2017 va fi de 3,2% din PIB potrivit Erste Group Research (EGR), respectiv de 3,4% conform scenariului macroeconomic al Bancii Transilvania (BT), depasind pragul de 3% din 2012. Si se va accentua in anii urmatori, ajungand la 3,8% in 2018 conform estimarilor EGR, sau la 3,5 si chiar la 4% din PIB in 2019, dupa BT.

In schimb, dintre celelalte tari membre ale UE din regiune, doar pentru Polonia si Bulgaria se estimeaza deficit in 2017, iar acesta este mult mai mic, de 0,6% din PIB, respectiv de 0,2%.

Citeste si:

Economia duduie, dar ritmul nu se poate mentine. Economistii explica de ce nu trebuie sa ne imbatam cu apa receFMI recomanda Guvernului sa tina in frau deficitul bugetar: Sunt riscuri, datoria e in crestereSansa istorica ratata de Guvernul Tudose - ce deficit are Romania dupa primele 7 luni
De la celelalte tari se asteapta excedente intre 1,1% (Cehia) si 6,4% (Slovenia), potrivit estimarilor EGR.

Balanta comerciala a Romaniei cu bunuri a inregistrat un deficit de 5,2 miliarde euro, in intensificare cu 25,2% an/an, in timp ce excedentul balantei comerciale cu servicii s-a ajustat cu 1,3% an/an, la 3,7 miliarde euro.

La deteriorarea contului curent a contribuit:

diminuarea excedentului balantei veniturilor secundare cu 21,6% an/an, pana la 894 milioane euro;ajustarea deficitului balantei veniturilor primare cu 20,6% an/an, pana la 2,2 miliarde euro;scaderea investitiilor straine directe cu 13, 3% an/an, pana la 1,8 miliarde euro in semestrul I 2017 (2,2 miliarde euro participatii la capital, dar -338 milioane euro credite intragrup), potrivit unui raport recent al Bancii Transilvania (BT).
Datele BNR indica cresterea datoriei externe totale cu 2% in acest an, pana la 94,3 miliarde euro in iunie, mai ales pentru ca guvernul a optat pentru imprumuturi pe termen scurt pentru a-si acoperi obligatiile asumate mai ales prin politica de salarizare.

Citeste mai multe despre Romania are cel mai mare deficit de cont curent dintre economiile emergente ale UE: Pur si simplu se afla in afara listei, pe Curs de Guvernare. ...citeste mai departe despre "Romania are cel mai mare deficit de cont curent dintre economiile emergente ale UE: Pur si simplu se afla in afara listei" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 735 ori