Restructurarea sistemului de termoficare a intrat in linie dreapta

Vineri, 25 Iunie 2021, ora 12:07
912 citiri
Restructurarea sistemului de termoficare a intrat in linie dreapta
Foto: Pixabay.com

Restructurarea sistemului de termoficare a Capitalei, prin preluarea de catre Muncipalitate a activelor ELCEN in cadrul Termoenergetica, a intrat in linie dreapta. Odata cu evaluarea activelor ELCEN, Primaria si Consiliul General al Bucurestiului au unda verde pentru a rezolva cat mai rapid posibil dezvoltarea SACET, sistemul centralizat de productie si furnizare de apa calda si caldura pentru bucuresteni, afirma expertii de la Frames.

Problema apei calde si a caldurii in Bucuresti are nevoie urgenta deo decizie administrativa, menita sa puna pe roate sistemul de termoficare al Capitalei. Asta mai cu seama, ca de la o luna la alta, problemele se acumuleaza, iarTermoenergetica se afla in pragul insolventei.

Compania municipala are de platit catre ELCEN426.131.313,01 lei(suma facturata si scadenta la data de 16.05.2021), reprezentand contravaloare energiei termice livrata de Electrocentrale Bucuresti S.A. in perioada ianuarie-aprilie 2021.

"Pentru recuperarea creantelor restante, ELCEN a formulat impotriva Companiei Municipale Termoenergetica Bucuresti S.A. somatii de plata, precum si cereri de emitere ordonante de plata. La data prezenteisunt indeplinite conditiile de promovare a unei cereri de insolventa impotriva acestui debitor, avand in vedere ca, pentru creanta restanta aferenta lunii ianuarie 2021, in valoare de 17.019.761, 15 lei la 16.05.2021, termenul de scadenta este deja depasit cu 78 de zile de intarziere", arata datele Sierra Quadrant.

Administratorul judiciar al ELCEN afirma ca s-a ajuns in aceasta situatie pentru caPrimaria Municipiului Bucuresti nu s-a achitat de obligatii.

,"Cauza principala a nerespectarii obligatiei de plata de catre Compania Municipala Termoenergetica Bucuresti S.A. fata de ELCEN o reprezinta nerespectarea de catre Primaria Municipiului Bucurestia prevederilor art. 5 1 alin. (1) din OG 36/2006, privind obligatia de a vira, in termenul de 15 zile de la prezentarea deconturilor justificative, sumele necesare acoperirii diferentei dintre pretul de producere, transport, distributie si furnizare a energiei termice livrate populatiei si pretul local al energiei termice facturate populatiei, potrivit O.G. 36/2006, in valoare de 479.255.286,99 lei (plata subventie restanta pentru perioada decembrie 2020 (rest de plata) - martie 2021 )", se precizeaza in document.

Potrivit administratorului judiciar al ELCEN, Termoenergetica Bucuresti nu a inteles sa aplice prevederile art. 3 alin. 5 din O.G. 36/2006, incalcand, ...citeste mai departe despre "Restructurarea sistemului de termoficare a intrat in linie dreapta" pe Ziare.com

#Restructurarea sistemului de termoficare, #ELCEN, #sacet , #Stiri Macroeconomie