Reprezentantii INS, chemati in fata Comisiei de buget dupa anuntul cresterii economice. PNL vorbeste despre "date umflate"

Marti, 16 Mai 2017, ora 17:34
957 citiri
Reprezentantii INS, chemati in fata Comisiei de buget dupa anuntul cresterii economice. PNL vorbeste despre "date umflate"
Foto: Facebook/Florin Citu

Reprezentantii Institutului National de Statistica vor fi chemati in fata Comisiei de buget, finante, din Senat, pentru a prezenta cifrele privind cresterea economica, a declarat, marti, senatorul PNL Florin Citu, precizand ca nu este prima data cand exista suspiciunea ca INS prezinta "date umflate".

"Astazi INS a prezentat cifrele-semnal pentru primul trimestru, 5.6% crestere economica relativ la primul trimestru din 2016 si 1.7% fata de trimestrul anterior. Am decis sa-i chemam pe cei de la INS sa vina sa prezinte cifrele in Comisia de buget, finante, la Senat, pentru ca pana acum avem Comisia Europeana care a spus ca se asteapta la o incetinire a cresterii economice, FMI care se asteapta la incetinirea cresterii economice, Banca Nationala care a spus ca in primul trimestru cresterea economica a fost sub asteptari (...) ", a declarat senatorul PNL Florin Citu, la Parlament.

El a precizat ca nu este pentru prima data cand exista suspiciunea ca INS ar avea "date umflate". "Avem experienta comisiei nationale de prognoza care a facut copy-paste din programul national de guvernare, si acolo am cerut o comisie de ancheta, dar nu s-a aprobat, se aproba dor cele ale PSD-ului. (...) Este bine sa vedem datele si apoi sa ne dam cu parerea. (...) ", a spus Citu.

Citeste si INS: Economia Romaniei a crescut in primul trimestru cu 5,7%, peste estimari

Senatorul PNL a spus ca social-democratii spun "o poveste frumoasa", in timp ce analistii economici, institutiile economice internationale independente si BNR sustin contrariul.

Intrebat daca o astfel de crestere este imposibila, Citu a raspuns: "Imposibila nu. Anul trecut, Guvernul Ciolos a avut o crestere economica mai mare in trimestrul doi, chiar 'Guvernul zero' a avut o crestere economica mai mare. Vedem lucruri similare. Si anul acesta absorbtia fondurilor europene este zero, dar cresterea economica creste. Trebuie sa intelegem datele astea si asteptam INS-ul. (...)

Trebuie sa punem cifrele astea cumva sa se avem explicatii, sa le punem impreuna, pentru ca asa avem doua povesti - una a PSD-ului care este foarte frumoasa si a institutiilor PSD-ului si alta a analistilor economici, a institutiilor economice internationale independente, dar si a BNR care arata un alt fel de economie. Undeva cineva nu spune adevarul".

Vezi si PSD se lauda cu cresterea economica: Un fost consilier al lui Ciolos avertizeaza ca, de fapt, sprijinim economiile altor tari ...citeste mai departe despre "Reprezentantii INS, chemati in fata Comisiei de buget dupa anuntul cresterii economice. PNL vorbeste despre "date umflate"" pe Ziare.com

#INS crestere economica, #reprezentanti INS comisia buget, #Romania crestere economica , #Stiri Macroeconomie