Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

STUDIU Aproape toti directorii de companii din Romania reduc drastic investitiile pentru 2021

STUDIU Aproape toti directorii de companii din Romania reduc drastic investitiile pentru 2021

85% dintre directorii executivi din Romania planifica o dezinvestitie in urmatorii doi ani, potrivit unui studiu EY. In contextul unei intensificari a activitatii de dezinvestitii, directorii executivii de la nivel global, cat si cei din Romania recunosc ca obtinerea castigurilor scontate din cedarile de active derulate a fost o provocare, potrivit studiului EY 2021 Global Corporate Divestment.

75% dintre respondentii romani au declarat ca nu au reusit sa obtina pretul asteptat in cea mai recenta cedare de active, o situatie foarte similara cu tendinta globala (79% dintre respondentii la nivel global). In acelasi timp, 70% dintre directorii executivi romani au declarat ca deficientele din analiza strategica si de portofoliu au afectat rezultatele asteptate din cedarile de active, un procent mai mic fata de cel global (77% din numarul total de respondenti la nivel mondial).

In plus, conform raspunsurilor a 55% dintre respondentii locali, cea mai recenta dezinvestitie nu a generat impactul asteptat asupra multiplilor de evaluare ai companiei ramase, un procent foarte apropiat de cel global (56%).

Ce cred directorii din Romania

La nivelul Romaniei, 75% dintre directorii executivi cuprinsi in studiu confirma ca au pastrat prea mult timp in portofoliu unele active, desi ar fi trebuit sa le cedeze.

In pofida acestor provocari si in contextul in care companiile se confrunta cu decizii dificile in privinta alocarii capitalului, majoritatea respondentilor (67% in Romania si 76% la nivel global) estimeaza o accelerare a planurilor lor de dezinvestitii ca efect al pandemiei. 85% dintre respondentii romani intentioneaza sa initieze urmatoarea dezinvestitie sau cedare de active in urmatorii doi ani, cu mult peste procentul de 56% dintre respondentii la nivel global.

"Indiferent unde isi are sediul compania, deciziile de cedare a unor active sau dezinvestitiile se bazeaza, de prea multe ori, pe calcule pe termen scurt. Drept urmare, am constatat in cadrul primului studiu Global Divestment, care a inclus si companii cu sediul in Romania, o concordanta semnificativa intre raspunsurile executivilor de la nivel global si cele ale executivilor locali. In fapt, cedarile de active ar trebui sa fie strans corelate cu strategia generala a companiei si vazute ca o oportunitate de transformare. Intelegerea rolului unei cedari de active in strategie este esentiala pentru valorificarea unor noi surse de crestere si majorarea valorii pentru partile interesate.", a d ...citeste mai departe despre "STUDIU Aproape toti directorii de companii din Romania reduc drastic investitiile pentru 2021" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 549 ori