Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Economiștii reuniți la Davos spun că recesiunea globală în 2023 este "extrem de probabilă"

Economiștii reuniți la Davos spun că recesiunea globală în 2023 este "extrem de probabilă"

Două treimi dintre economiştii şefi din sectoarele public şi privat intervievaţi de Forumul Economic Mondial (WEF) se aşteaptă la o recesiune mondială în 2023, a anunţat luni organizatorul Forumului de la Davos, în contextul în care şefii de companii şi oficialii guvernamentali s-au reunit la evenimentul anual din staţiunea de schi elveţiană, informează Reuters.

Aproximativ 18% dintre cei intervievaţi consideră acum drept "extrem de probabilă" o recesiune mondială, de peste două ori mai mulţi decât în precedentul sondaj, efectuat în luna septembrie 2022. Pe de altă parte, doar o treime din respondenţi cred că o recesiune este puţin probabilă în acest an.

"Inflaţia actuală ridicată, creşterea economică redusă, datoria mare şi contextul de fragmentare sporită reduc stimulentele pentru investiţiile necesare pentru revenirea pe creştere şi îmbunătăţirea standardelor de viaţă pentru cei mai vulnerabili oameni de pe planetă", a declarat directorul operaţional de la WEF, Saadia Zahidi, într-un comunicat de presă.

Sondajele efectuate de WEF se bazează pe răspunsurile la 22 de întrebări adresate unui grup de economişti de top din cadrul unor importante agenţii internaţionale, precum Fondul Monetar Internaţional, dar şi de la bănci de investiţii, companii multinaţionale şi grupuri de reasigurări.

Rezultatele celui mai recent sondaj WEF vin la o săptămână după ce Banca Mondială şi-a revizuit prognozele de creştere pentru multe ţări, până la un nivel apropiat de recesiune, în condiţiile în care impactul majorărilor de dobândă adoptate de majoritatea băncilor centrale se intensifică, războiul din Ucraina continuă şi principalele motoare ale economiei mondiale dau semne de încetinire.

La nivel mondial există mai multe definiţii cu privire la ceea ce este o recesiune, însă este general acceptat că recesiunea include o contractare a economiei, posibil cu o inflaţie ridicată, caz în care se vorbeşte de un de scenariu de tip "stagflaţie''.

În ceea ce priveşte inflaţia, sondajul WEF arată că există mai multe variaţii regionale: proporţia celor care se aşteaptă la o inflaţie ridicată în 2023 variază între doar 5% în cazul Chinei până la 57% în cazul Europei, unde impactul creşterii preţurilor la energie de anul trecut s-a răspândit la nivelul întregii economii.

Majoritatea celor intervievaţi de WEF se aşteaptă la continuarea mă ...citeste mai departe despre "Economiștii reuniți la Davos spun că recesiunea globală în 2023 este "extrem de probabilă"" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 230 ori
Citeste mai multe desprerecesiune Economist Davos inflatie sondaj