Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Raport Moneycorp: Indisciplina financiara atinge un minim istoric. Afacerile incep sa-si revina

Raport Moneycorp: Indisciplina financiara atinge un minim istoric. Afacerile incep sa-si revina

Pandemia de COVID a venit ca un dus rece pentru business-ul romanesc. Dincolo de provocarile de ordin economic si social, de la accentuarea blocajului financiar la disponibilizari si reduceri de salarii, "coronacriza economica" a accentuat digitalizarea business-urilor si a determinat oamenii de afaceri sa fie mai solidari, afirma expertii de la Moneycorp, intr-un nou raport.

Unul dintre indicatorii cei mai relevanti privind evolutia business-ului il reprezinta statisticile de la Centrala Incidentelor de Plati (BNR), care indica modul in care banii circula in economie.

Iar vestea buna este ca, in primul trimestru din 2021, sumele refuzate la plata, cu instrumente de debit, au ajuns la un minim istoric, de aprox. 300 de milioane de lei. Spre comparatie, anul trecut, inainte de debutul crizei, in T1 2020, suma totata raportata de BNR era dubla (607,5 mil.lei).

Numarul titularilor de cont care au generat incidente de plata a atins, de asemenea, un nivel minim istoric, de numai 3930, dintre care 3917 erau persoane juridice si numai 13 persoane fizice.

Spre comparatie, anul trecut, in primele trei luni, erau inregistrate 5941 de cazuri, din care 5921 erau persoane juridice.

Numarul persoanelor cu risc a atins, de asemenea, in primul trimestru un nivel minim record, de 2494, dintre care 2483 erau persoane juridice. Cu mai mult de 10 ani in urma, in aceeasi perioada (T1 2010), numarul persoanelor cu risc este de 10 ori mai mare (27.587), din care 679 erau persoane fizice si 26.908 erau persoane juridice.

"2020 si mai ales 2021 a adus un plus de responsabilitate in business-ul romanesc, un trend care, privind in urma, a evoluat de la an la an. Daca in februarie 2010, sumele refuzate la plata cu instrumente de debit depaseau 720 milioane de lei, acum suntem la numai 76,7 milioane lei. Un exemplu care vine sa confirme ca mediul de business s-a maturizat", afirma Cosmin Bucur, CEO-ul Moneycorp Romania.

Dinamica pozitiva a acestui indicator este sugerata si de statistica privind numarul persoanelor aflate in interdictie bancara care a scazut de la 724 in februarie 2010 la numai 16 in a doua luna din 2021 - un record al ultimilor 10 ani. In martie 2020, 22 de firme se aflau in interdictie bancara.

Noi instrumente de business

Imbunatatirea semnificativa a comportamentului financiar al companiilor romanesti se datoreaza si implementarii noilor tehnologii si servicii de business care vin sa ofere un plus de incredere si eficienta in economia rom ...citeste mai departe despre "Raport Moneycorp: Indisciplina financiara atinge un minim istoric. Afacerile incep sa-si revina" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 386 ori