Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rafo Onesti a scapat de sechestrul asiguratoriu!

Rafo Onesti a scapat de sechestrul asiguratoriu!
Anchetatorii din cazul Rafo au ramas "stupefiati" in legatura cu aceasta sentinta! Instanta a decis, ieri, ca sechestrul asiguratoriu instituit de procurori asupra actiunilor detinute de "Balkan Petroleum" la "Rafo" Onesti (respectiv 98% din capitalul social al companiei) a reprezentat o masura gresita. Judecatorii au dispus ridicarea acestui sechestru inca de acum doua luni, insa ieri a fost judecat recursul formulat de procurori impotriva deciziei initiale a instantei. De data aceasta, hotarirea data de Curtea de Apel Bucuresti este definitiva si irevocabila. Sechestrul, instituit pe 23 august 2005, a fost contestat in instanta de societatea "Calder-A", care cumparase actiunile detinute de "Balkan Petroleum" intr-un moment anterior celui la care procurorii au dispus respectiva masura.
Marin Anton, managerul general al rafinariei din Onesti, ne-a declarat ca "decizia Curtii de Apel Bucuresti este una normala, care putea fi anticipata in aceste conditii". Domnia sa ne-a mai spus ca, dupa ce instanta s-a pronuntat si a decis ca sechestrul a fost aplicat gresit, "normal ar fi ca procesul de novatie prin care trece ŤRafoť sa nu mai fie obstructionat de AVAS". Cu toate acestea, si beneficiind de o sentinta favorabila privind situatia noului actionar majoritar al rafinariei, respectiv "Calder-A", managerul general al "Rafo" ne-a precizat ca optimismul sau este moderat in ceea ce priveste o posibila schimbare de atitudine din partea lui Razvan Orasanu, presedintele AVAS, si ca nu se asteapta ca acesta sa semneze actul de novatie. Marin Anton declara: "Nu cred ca decizia Curtii de Apel va influenta cu ceva pozitia lui Razvan Orasanu, care pare sa fie una adoptata la ordinul cuiva de mai sus".

Purtatorul de cuvant al Parchetului inaltei Curti, procurorul Robert Cazanciuc, ne-a declarat ieri ca nu se mai poate face nimic in acst caz. Domnia sa ne-a spus ca anchetatorii din cazul Rafo au ramas "stupefiati" in legatura cu aceasta sentinta, pentru ca firma Calder A International "nu are nicio calitate in dosar", intrucat Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu si-a dat acordul pe contractul incheiat intre Balkan si Calder, ceea ce era necesar pentru validarea intelegerii dintre cele doua companii. Domnul Robert Cazanciuc ne-a mai precizat ca aceeasi instanta, Curtea de Apel Bucuresti, a mentinut sechestrul asigurator in ce priveste actiunile BKP la Carom, parte care priveste acelasi dosar de fapt. Pana la inchiderea editiei, membrii conducerii AVAS contactati de ziarul BURSA nu au putut fi gasiti pentru aflarea pozitiei acestei institutii fata de decizia judecatorilor.

Valentin Roman
Ancuta Stanciu
Bursa


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 704 ori