Putin e gata să-și joace cele mai periculoase cărți: Rusia ar câștiga, iar unda de șoc ar lovi lumea

Vineri, 15 Iulie 2022, ora 00:50
2578 citiri
Putin e gata să-și joace cele mai periculoase cărți: Rusia ar câștiga, iar unda de șoc ar lovi lumea
Putin ar lovi puternic UE dacă i-ar opri aprovizionarea cu gaze FOTO: Facebook

În urmă cu câteva săptămâni, banca americană JP Morgan a oferit un avertisment apocaliptic lumii, pentru o situație pe care putea-o genera Rusia. Acum, Putin este gata să-și joace cele mai periculoase cărți, oprind complet exporturile de petrol și gaze către Europa, ceea ce ar trimite un șoc în întreaga economie mondială.

JP Morgan spunea că dacă Moscova ar stopa complet exporturile de petrol, atunci prețul petrolului ar putea crește de aproape 4 ori, la 380 de dolari barilul. Întrucât lumea este încă foarte dependentă de petrol, șocul din economia globală ar fi mult mai grav decât în anii ’70 și ar arunca lumea într-o recesiune profundă, potrivit Independent.

În această săptămână, Rusia și-a oprit majoritatea aprovizionării cu gaze naturale către Europa, prin conducta Nord Stream 1, ca parte a întreținerii de rutină planificată. Se presupune că va fi doar pentru o perioadă scurtă de circa 10 zile, dar guvernul Germaniei este foarte îngrijorat că Rusia ar putea închide complet robinetul.

Putin vrea să dărâme ordinea globală democrată: Construiește alianța mondială a despoților

Putin a început deja să reducă transporturile de gaze către Europa în ultimele trei luni, ducând la o creștere continuă a prețurilor. Nu este greu de văzut cum ar putea evolua acest lucru și de ce impactul ar fi catastrofal.

Rusia a câștigat miliarde de dolari în plăți suplimentare pentru petrol și gaze, datorită prețurilor mai mari, de când a invadat Ucraina. Deși acestea se stabilesc la nivel internațional, pe această piață Rusia este un jucător dominant.

Dacă Statele Unite au suficiente stocuri pentru propria țară, Europa este încă profund dependentă de Rusia. Industria din Germania și Italia, în special, ar fi paralizată de costurile mai mari ale energiei și mii de companii ar fi pur și simplu falimentate.

Milioane de oameni ar deveni șomeri, iar facturile la energie ar crește vertiginos la niveluri nesustenabile.

Putin a oprit recent aprovizionarea cu gaze către mai multe țări europene, care nu plăteau în ruble. De asemenea, a întrerupt exporturile ucrainene de cereale pentru a crește prețurile din întreaga lume.

Putin vrea să paralizeze NATO fără să tragă niciun glonț: Planul ascuns al Rusiei

Gazele naturale rivalizează acum cu petrolul, ca și combustibil, care modelează geopolitica. Unii cred că Putin ar trebui să fie nebun ...citeste mai departe despre "Putin e gata să-și joace cele mai periculoase cărți: Rusia ar câștiga, iar unda de șoc ar lovi lumea" pe Ziare.com

#Putin UE Ucraina, #exporturi Rusia, #Rusia gaze Europa, #Rusia petrol UE, #Rusia UE, #Putin razboi Ucraina , #Stiri Macroeconomie