Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

PSD vrea sa impuna controlul politic total si insista sa ofere OPCOM monopol la tranzactionarea gazelor

PSD vrea sa impuna controlul politic total si insista sa ofere OPCOM monopol la tranzactionarea gazelor
OPCOM va detine monopolul operarii pietelor centralizate de gaze naturale, iar producatorii vor fi obligati sa tranzactioneze, de la 1 ianuarie 2018, 70% din productie, procent majorat anual de Guvern "pana la atingerea cotei de 100%", a decis Comisia de Industrii si Servicii din Camera Deputatilor.

Comisia condusa de social-democratul Iulian Iancu insista sa acorde OPCOM monopolul tranzactiilor de gaze, care astazi se deruleaza majoritar pe Bursa Romana de Marfuri.

La sedinta de miercuri a comisiei, vicepresedintele Virgil-Daniel Popescu a precizat ca PNL nu este de acord cu impunerea unei cote obligatorii de 70%: "PNL doreste sa fie pastrat procentul de tranzactionare prevazut in textul ordonantei, de 30%, si ca Guvernul sa-l poata modifica ulterior in functie de conditiile din piata. Daca dorim alternative la gazul rusesc, avem nevoie de exploatarile din Marea Neagra, care nu pot fi finantate prin contracte pe bursa pe termen scurt, ci prin contracte bilaterale pe termen lung".

In plus, reprezentantul PNL a exprimat scepticismul cu privire la legalitatea eliminarii prin lege a licentei unui operator, Bursa Romana de Marfuri (BRM), care deja opereaza pe piata, aceasta fiind o masura profund anticoncurentiala.

Transformarea OPCOM intr-un operator de administrare unic a pietelor centralizate angro de gaze naturale si energie electrica, asa cum isi doreste majoritatea parlamentara actuala, ar fi o greseala, fara legatura cu bunele practici europene si fara a tine cont de interesele directe ale buzunarelor romanilor - este concluzia unei analize facute in august de INACO.

OPCOM, companie controlata de stat, are antecedente in materia incalcarii reglementarilor europene.

In 2014, Comisia Europeana a amendat cu peste un milion de euro societatea pentru ca a abuzat de pozitia sa dominanta pe piata romaneasca a facilitarii tranzactiilor de energie electrica pe piata spot.

Citeste mai departe despre controlul politic total impus de PSD, care insista sa ofere OPCOM monopol la tranzactionarea gazelor pe Curs de Guvernare ...citeste mai departe despre "PSD vrea sa impuna controlul politic total si insista sa ofere OPCOM monopol la tranzactionarea gazelor" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 794 ori
Citeste mai multe despreOPCOM gaz monopol