PSD se lauda cu cresterea economica: Un fost consilier al lui Ciolos avertizeaza ca, de fapt, sprijinim economiile altor tari

Marti, 16 Mai 2017, ora 15:12
1016 citiri

Datele statistice arata ca Romania a inregistrat in primul trimestru cea mai mare crestere economica din UE, peste estimari, de 5,7%. Ionel Danca, fost consilier al premierului Dacian Ciolos, ofera o posibila explicatie pentru aceasta crestere neasteptata si lanseaza un avertisment.

Astfel, fostul consilier de stat al premierului Dacian Ciolos pentru proiecte economice de dezvoltare regionala spune ca ar trebui sa vedem mai intai daca "este crestere economica reala sau doar 'dopaj' fiscal sau bugetar in acest an", in conditiile in care "era de asteptat ca PIB-ul sa creasca in acest an intr-un ritm de cca. 4,8%, la fel ca in 2016".

O explicatie ar putea fi "o accelerare peste estimari (normal) a consumului privat iar acest lucru este ingrijorator pentru economia Romaniei", a scris pe Facebook Ionel Danca.

Isarescu: Politica fiscala si salariala este expansiva si poate impinge inflatia in susINS: Economia Romaniei a crescut in primul trimestru cu 5,7%, peste estimariEurostat: Romania a inregistrat cea mai mare crestere economica din UE

Tinand cont de cifra de afaceri din comert, care a crescut cu 30% in martie fata de luna precedenta, Ionel Danca afirma ca datele statistice releva ca, de fapt, cresterea salariilor stimuleaza "un consum in mare parte din IMPORT".

"De altfel, si balanta de plati a Romaniei, dupa trei luni, arata un minus de aproape 700 milioane de euro dupa ce in primele doua luni avea un excedent de 200 milioane de euro. Cu alte cuvinte, cu banii de la bugetul statului, adica tot de la romani, alti romani sprijina economia altor tari prin politica unui guvern al carui slogan electoral era 'Mandri ca suntem romani!'", comenteaza analistul economic.

Mai mult, acesta spune ca ingrijorator este si faptul ca nivelul de colectare al veniturilor bugetare in primul trimestru este "la jumatate fata de proiectia asumata de guvern", adica de doar 7%.

"In fine, aceste date arata o accelerare a ritmului de crestere economica bazata pe consum din import, prin dopaj fiscal si bugetar, concomitent cu o continuare a politicii de majorare a cheltuielilor sociale, riscand o deteriorare fiscala semnificativa la sfarsitul anului si anul urmator, asa cum avertizeaza tot mai clar o serie de analisti si experti ai institutiilor financiare internationale", concluzioneaza Ionel Danca.

Grindeanu primeste replica referitor la deficitul mostenit de la Ciolos: De vina sunt legile votate de parlamentari cu frenezie electo ...citeste mai departe despre "PSD se lauda cu cresterea economica: Un fost consilier al lui Ciolos avertizeaza ca, de fapt, sprijinim economiile altor tari" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania crestere economica 2017 , #Stiri Macroeconomie