Proprietarul unei ferme acuza ca autoritatile au actionat cu mare intarziere, dupa ce a anuntat ca i s-au imbolnavit porcii

Duminica, 02 Septembrie 2018, ora 19:28
808 citiri
Proprietarul unei ferme acuza ca autoritatile au actionat cu mare intarziere, dupa ce a anuntat ca i s-au imbolnavit porcii
Foto: Arhiva Pixabay

Proprietarul unei ferme de porci de la periferia orasului Galati, unde exista suspiciune de pesta porcina, acuza autoritatile ca, desi anuntate marti, au intervenit, total nepregatite, abia vineri la ora 22.00.

Suspiciunea a aparut intr-o gospodarie unde sapte porci au murit, iar altii 12 au fost eutanasiati in mod preventiv de veterinari.

Desi proprietarul porcilor a raportat autoritatilor inca de marti ca porcii au simptomele virusului, iar primul porc a murit vineri, masurile specifice anti-pesta porcina au fost luate duminica.

Proprietarul porcilor sustine ca intre momentul in care el a anuntat autoritatile si cel in care au fost luate masuri au trecut cel putin patru zile.

In plus, reprezentantii Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Galati au venit nepregatiti la ferma unde exista suspiciunea de pesta porcina africana.

"Marti i-am anuntat ca am porci bolnavi. A venit un veterinar, a constatat, miercuri a facut un tratament, joi le-a luat probe de sange. Vineri a murit primul porc, i-am anuntat din nou, au venit la mine tot vineri, pe la ora 10 seara. Nu erau pregatiti pentru ingroparea animalului, au venit fara utilaje, au sapat groapa singuri, noaptea. Apoi, sambata au mai murit inca sase porci, au venit tot la 10 seara, dar de data asta erau pregatiti. In final, au eutanasiat toti porcii, preventiv, nu mi-au spus mare lucru, sa vedem daca imi dau despagubiri", a declarat, pentru MEDIAFAX, fermierul Laurentiu Cojan.

In opinia acestuia, porcii bolnavi ar fi trebuit sa fie ucisi inca din momentul in care a anuntat autoritatile, pentru ca semnalele ca aveau pesta erau evidente. In plus, fermierul spune ca probele ar fi trebuit luate din momentul in care a alertat autoritatile.

Reprezentantii Prefecturii Galati spun ca planul de masuri privind suspiciunea de pesta porcina a fost aprobat duminica de Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta.

"Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a intrunit astazi (n.r. duminica, 2 septembrie) si a aprobat Planul de masuri la suspiciunea de pesta porcina africana, ca urmare a suspicionarii aparitiei focarului la o gospodarie situata in extravilanul municipiului Galati, conform buletinelor de analiza emise de Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Iasi. Ferma avea 19 porci, iar pe 31 august, in urma decesului unui exemplar, proprietarul a sesizat medicul veterinar. Pana la primirea buletinului de analiza (in seara zilei de 1 septembrie), ...citeste mai departe despre "Proprietarul unei ferme acuza ca autoritatile au actionat cu mare intarziere, dupa ce a anuntat ca i s-au imbolnavit porcii" pe Ziare.com

#fermier Galati acuzatii pesta porcina, #acuzatii pesta procina , #Stiri Macroeconomie