Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul de buget vs. programul de guvernare al PSD: Grindeanu a mai mutat din "virgulele" pe care le-a promis Dragnea

Proiectul de buget vs. programul de guvernare al PSD: Grindeanu a mai mutat din "virgulele" pe care le-a promis Dragnea
Proiectul de buget pe anul 2017, prezentat de Ministerul de Finante, estimeaza o crestere economica de 5,2%, revizuita in scadere fata de programul de guvernare al PSD, care estima 5,5%, iar deficitul este prognozat la 2,9% din PIB de catre Guvern, fata de cele 2,7 procente promise de social-democrati, in timp ce si inflatia este revizuita in crestere.

Ministerul Educatiei primeste in 2017 mai putini bani decat in 2016, desi PSD promitea o crestere, ca si in cazul Ministerului Apararii.

Astfel, programul economic al PSD, prezentat de Liviu Dragnea in timpul campaniei electorale, estima cresterea economica a Romaniei la 5,5%, iar programul de guvernare transmis Parlamentului prevedea un ritm sustinut de 5,5% pentru intreaga perioada 2017-2020.

In proiectul de buget prezentat public de Ministerul de Finante, cresterea economica este prognozata la 5,2%, cu un PIB de 815,195 miliarde de lei.

O alta diferenta apare la calcularea deficitului. Social-democratii s-au angajat ca acesta sa fie tinut la aproximativ 2,7% din PIB, sub tinta impusa de UE, de 3%. Guvernul prevede insa un deficit estimat de 2,96% din PIB pe cash si de 2,99% in sistem european. Programul de guvernare al PSD nu precizeaza in ce sistem a fost calculat deficitul de catre social-democrati.

Sunt diferente intre cele doua documente si la capitolul venituri/cheltuieli, insa ele sunt minore. Astfel, social-democratii doreau cheltuieli de 275,6 miliarde lei si venituri de 253,7 miliarde lei. Proiectul de buget este construit pe cheltuieli de 278,8 miliarde si venituri de 254,7 miliarde lei.

PSD se angaja ca inflatia sa ramana la un nivel de 1,2% in 2017, insa proiectul de buget estimeaza o inflatie medie anuala de 1,4%.

Apar diferente si la nivelul salariul mediu brut: 3.100 lei promis de PSD, fata de 2,274 lei in proiectul de buget, insa diferenta ar putea fi explicata prin faptul ca social-democratii au trecut in programul de guvernare un salariu mediu brut, fata de Guvern, care a prezentat calculul in net.

Cele doua documente se angajeaza la o crestere similara a numarului de angajati, de 4,1-4,3%.

Promisiuni nelivrate in domenii cheie

In privinta ordonatorilor de credite, Ministerul Educatiei avea, in programul PSD, o suplimentare de 5,4 miliarde de lei, insa proiectul de buget prevede cu 7,89% mai putin decat anul trecut.

La Sanatate, PSD promitea 5,3 miliarde in plus, insa cresterea efectiva este de circa 400 de milioane de lei.

Cresterea de 4,5 miliarde de ...citeste mai departe despre "Proiectul de buget vs. programul de guvernare al PSD: Grindeanu a mai mutat din "virgulele" pe care le-a promis Dragnea" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 969 ori