Prima minicentrală nucleară SMR va fi amplasată în România. Americanii de la NuScale Power au semnat contractul

Miercuri, 04 Ianuarie 2023, ora 17:36
594 citiri
Prima minicentrală nucleară SMR va fi amplasată în România. Americanii de la NuScale Power au semnat contractul
România va avea prima centrală SMR FOTO Nuclearelectrica.ro

Americanii de la NuScale Power şi compania românească RoPower Nuclear (RoPower), deţinută în cote egale de Nuclearelectrica şi Nova Power & Gas, anunţă semnarea contractului pentru lucrările de Front-End Engineering and Design (FEED), ce marchează un pas important spre implementarea unei centrale electrice NuScale VOYGR cu reactoare modulare mici (SMR) în România.

Potrivit unui comunicat de presă al producătorului de energie nucleară din România, contractul a fost parafat în data de 28 decembrie 2022, iar lucrările FEED pe care le va demara NuScale vor defini caracteristicile principalele şi specifice de amplasament pentru o centrală VOYGR-6 SMR care ar putea fi dezvoltată pe amplasamentul centralei electrice Doiceşti.

"Suntem mândri să avansăm în parteneriatul nostru cu NuScale şi să începem analiza aprofundată şi planificarea proiectului pe amplasamentul de la Doiceşti. Semnarea contractului pentru lucrările FEED urmează după aproape patru ani de colaborare, cercetare şi studii pentru a ne asigura că selectăm cea mai sigură şi mai performantă tehnologie, precum şi amplasamentul potrivit. De asemenea, demonstrează că partenerii împărtăşesc aceleaşi valori şi angajamentul de a construi un viitor mai verde şi mai sustenabil pentru generaţiile următoare", a afirmat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica.

Proiectul ce se va întinde pe o perioadă de opt luni include emiterea de subcontracte pentru realizarea evaluării impactului asupra mediului şi a investigaţiei geotehnice de subsol, evaluarea amplasamentului şi a cerinţelor specifice ale amplasamentului pentru proiectarea standard a centralei NuScale, precum şi elaborarea unei estimări a costurilor specifice proiectului.

"Începerea de către NuScale a lucrărilor de Inginerie şi Proiectare Front-End de fază 1 în parteneriat cu Nuclearelectrica/RoPower menţine România pe drumul spre a deveni prima ţară din Europa care va beneficia de tehnologia reactoarelor modulare mici sigure, fiabile şi fără emisii de carbon. Suntem încântaţi să intrăm în această nouă etapă a parteneriatului nostru cu Nuclearelectrica şi RoPower, pe măsură ce ne concentrăm pe următorii paşi practici în vederea dezvoltarii unei centrale electrice NuScale VOYGR-6 SMR în România", a declarat John Hopkins, preşedinte şi director executiv al NuScale.

Prezentată pentru prima dată de preşedintele SUA, Joe Biden, ca par ...citeste mai departe despre "Prima minicentrală nucleară SMR va fi amplasată în România. Americanii de la NuScale Power au semnat contractul" pe Ziare.com

#centrala smr, #Romania, #nuscale power, #ropower nuclear , #Stiri Macroeconomie