"Prietenii politicii de coeziune" nu vor transferul de fonduri de la tarile sarace la cele bogate

Marti, 24 Aprilie 2012, ora 15:42
1212 citiri
"Prietenii politicii de coeziune" nu vor transferul de fonduri de la tarile sarace la cele bogate

"Prietenii politicii de coeziune", grup din care face parte si Romania, nu sunt de acord cu reducerea bugetului pentru politica de coeziune si se opun oricarui mecanism de transfer al fondurilor de la tarile mai sarace ale UE la cele mai bogate.

"In special in actualele circumstante economice trebuie sa punem accentul pe acele instrumente care promoveaza cresterea, crearea de locuri de munca si investitiile", iar politica de coeziune are un "rol-cheie" in ceea ce priveste iesirea din criza, de aceea "UE are nevoie de o politica de coeziune puternica pentru a imbunatati piata interna", considera "Prietenii politicii de coeziune".

Bugetul pentru politica de coeziune in exercitiul bugetar 2014 - 2020 a fost redus la 336 de miliarde de euro, de la 354 in actualul exercitiu bugetar, se arata intr-un comunicat al grupului.

Membrii sai considera ca este nevoie de o "abordare riguroasa" a tututor aspectelor referitoare la noul cadru financiar, inclusiv politica de coeziune si politica agricola comuna.

"Resursele politicii de coeziune ar trebui concentrate pe regiunile si statele membre mai putin dezvoltate. Ne opunem oricarui mecanism care ar duce la transferul de fonduri de la cele mai sarace la cele mai bogate state membre", cred "Prietenii politicii de coeziune".

Referitor la posibilitatea introducerii conditionalitatilor macroeconomice, grupul este de parere ca ele trebuie aplicate viitoarelor angajamente (si nu platilor), dupa o decizie a Consiliului privind incalcarea regulilor Guvernantei economice. In plus ele trebuie sa fie echitabile pentru toate statele membre.

Romania incearca sa limiteze reducerile fondurilor de coeziune

La 30 martie, ministrul afacerilor europene, Leonard Orban preciza ca Romania se lupta ca eventualele reduceri ale fondurilor de coeziune, in exercitiul bugetar 2014-2020, sa fie cat mai mici, pentru ca tara noastra ar fi unul dintre statele membre afectate de o astfel de masura.

Comisia Europeana a propus ca suma totala pentru tot bugetul Uniunii Europene, pentru perioada 2014-2020 suma de 1.025 de miliarde de euro si "un numar important de state membre considera ca aceasta suma este foarte mare" si cer o reducere de minimum 100 de miliarde de euro, a declarat ministrul Leonard Orban, explicand ca "cea mai afectata ar fi politica de coeziune si, desigur, si Rmania ar beneficia de alocari semnificativ mai mici fata de ceea ce a propus CE".

"Tocmai de aceea, in negocierile foarte dure ne luptam ca, daca va fi o reducere, aceasta sa fie cat mai mica si politica de coeziune sa fie cat mai putin afectata. Dar, repet, e o dezbatere foarte, foarte dura. Sunt statele net contributoare, cel putin 6 sau 8 state membre, care insista foarte mult pentru aceste reduceri", a subliniat Leonard Orban.

"Prietenii politicii de coeziune" este un grup format din tari cu aceeasi viziune asupra politicii de coeziune: Bulgaria, Cehia, Estonia, Grecia, Romania, Ungaria, Letonia, Lituania, Portugalia, Slovacia, Slovenia si Spania. Prima reuniune a grupului a avut loc la Varsovia, in mai 2011.

#Prietenii politicii de coeziune, #transfer fonduri tari, #buget politica coeziune , #Stiri Macroeconomie