Riscuri și incertitudini pe piața gazelor naturale din Europa. Cum vor evolua prețurile în 2023

Marti, 01 August 2023, ora 17:01
504 citiri
Riscuri și incertitudini pe piața gazelor naturale din Europa. Cum vor evolua prețurile în 2023
FOTO Arhivă Ziare.com

Preţurile de referinţă la gaze naturale pe piaţa din Europa au crescut marţi pentru a doua şedinţă consecutiv, pe măsură ce traderii evaluează riscurile şi incertitudinea cu privire la iarna următoare comparativ cu gradul ridicat de umplere a depozitelor de gaze, transmite Bloomberg.

În jurul orei 1:36 p.m., la hub-ul de gaze TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile futures la gaze naturale cu livrare în luna următoare erau în creştere cu 1,48%, până la 28,79 euro pentru un Megawatt-oră, după ce în şedinţa precedentă au înregistrat un avans de 9,8%.

Zăcământul de gaze Troll din Norvegia a redus capacitatea până dincolo de ce era prevăzut în planul de lucrări de mentenanţă, potrivit gestionarului de reţea Gassco AS. Traderii urmăresc cu atenţie livrările de gaze din Norvegia, cel mai important furnizor al Europei, după ce opririle repetate ale producţiei au contribuit la creşterile bruşte de preţuri din ultimele luni.

Cu toate acestea, în pofida creşterilor de la începutul săptămânii, preţul gazelor naturale rămâne la un nivel redus din perspectivă istorică, având în vedere rezervele consistente şi cererea redusă de gaze.

Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că depozitele de gaze de pe continent sunt la un grad mediu de umplere de 86%, un nivel mult mai ridicat decât cel obişnuit pentru acest moment al anului.

Piaţa de gaze din Europa este acum într-o poziţie ”mult mai bună” comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar asta nu înseamnă că ”a depăşit cea mai dificilă perioadă”, a apreciat marţi directorul general de la grupul petrolier BP Plc, Bernard Looney. "Totul depinde de cât de mult îşi va reveni cererea faţă de ceea ce am văzut iarna trecută şi cum va fi vremea", a spus Looney.

...citeste mai departe despre "Riscuri și incertitudini pe piața gazelor naturale din Europa. Cum vor evolua prețurile în 2023" pe Ziare.com

Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BEC, Cristine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Inflația este ținută sub control, în Europa. Preşedinta BEC, Cristine Lagarde, dă asigurări că nu va mai exista o explozie a prețurilor
Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a indicat că este probabilă o reducere a dobânzilor luna viitoare, creşterea rapidă a preţurilor fiind acum în mare parte ţinută...
#gaze naturale, #preturi, #facturi , #Stiri Macroeconomie