O nouă creștere a prețurilor la gaze, în Europa. Majorarea vine după o decizie strategică a Germaniei referitoare la gazoductul Nord Stream 2

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 07:26
727 citiri
O nouă creștere a prețurilor la gaze, în Europa. Majorarea vine după o decizie strategică a Germaniei referitoare la gazoductul Nord Stream 2
Preţurile mai mari ale energiei în Europa şi în întreaga lume influenţează deja inflaţia FOTO Gazprom

Preţurile gazelor europene au crescut din nou miercuri, după o întârziere apărută în procesul de aprobare a unei noi conducte majore din Rusia, Nord Stream 2, despre care surse guvernamentale germane au spus că ar putea să nu fie pusă în funcţiune până în martie anul viitor, transmite Reuters.

Autoritatea de reglementare a energiei din Germania a suspendat marţi procesul de punere în funcţiune a conductei Nord Stream 2, diminuând speranţa că va furniza o cantitate semnificativă de gaze Europei în lunile cruciale de iarnă.

Întârzierile în procesul de aprobare au provocat temeri că Europa, care primeşte o treime din gnecesarul de gaze din Rusia, s-ar putea confrunta cu întreruperi de energie electrică din cauza livrărilor scăzute.

Nord Stream 2 s-a confruntat cu o opoziţie puternică din partea Statelor Unite şi a unor state europene, care spun că gazoductul va face Europa să depindă prea mult de Rusia pentru gaze.

Însă alte guverne europene spun că noua legătură este vitală pentru asigurarea aprovizionării cu energie, preţurile mai mari amplificând deja inflaţia.

Miercuri, preţul gazului pe termen de o lună din Olanda, considerat de referinţă pentru Europa, a crescut cu 8%, până la 101,60 euro pe megawat-oră (MWh). Contractul a crescut cu aproape 60% în noiembrie, deşi este încă cu mult sub un vârf de 155 de euro atins pe 6 octombrie.

”Mă aştept ca punerea în funcţiune a Nord Stream 2 să fie amânată până în martie 2022”, a declarat o sursă guvernamentală germană pentru Reuters.

Asociaţia de Afaceri din Germania-Est a declarat că are încredere în independenţa autorităţii de reglementare, chiar dacă regretă că decizia va cauza întârzieri. Asociaţia a adăugat că este în interesul clienţilor europeni de gaze, precum şi al operatorului de conducte ca proiectul să fie ”inatacabil din punct de vedere legal şi să poată furniza energie Europei în mod fiabil şi sigur”.

Preţul gazelor cu librare la începutul anului viitor a crescut şi el, piaţa nu se aşteaptă acum la fluxuri majore prin Nord Stream 2 până la sfârşitul sezonului de încălzire de iarnă, moment în care cererea ar atinge deja vârful.

Contractele din Olanda pentru gazele cu livrare în ianuarie au crescut cu 7,8%, până la 101,61 euro pe MWh, în timp ce contractele britanice pentru gazele cu livrare în primele trei luni din 2022 au crescut cu aproape 12%, pân ...citeste mai departe despre "O nouă creștere a prețurilor la gaze, în Europa. Majorarea vine după o decizie strategică a Germaniei referitoare la gazoductul Nord Stream 2" pe Ziare.com

#gaze, #Rusia, #preturi , #Stiri Macroeconomie