Pretul petrolului a coborat sub 49 de dolari, pentru prima data in ultimii sase ani

Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 14:10
2154 citiri
Pretul petrolului a coborat sub 49 de dolari, pentru prima data in ultimii sase ani
qmagazine.ro

Cotatia barilului de titei Brent a coborat luni sub pragul de 49 de dolari, pentru prima data dupa luna aprilie 2009, analistii avertizand ca noi scaderi sunt posibile pe fondul excesului de oferta si a cererii modeste, transmite BBC

In jurul orei 9,00 GMT, la bursa Intercontinental Exchange (ICE) de la Londra, cotatia barilului de titei Brent cu livrare in luna februarie a scazut cu peste un dolar, pana la 48,82 dolari, in timp ce in SUA cotatia barilului de titei a coborat pana la 47,24 dolari, cel mai scazut nivel inregistrat dupa luna aprilie 2009, potrivit Agerpres.

Analistii de la Goldman Sachs estimeaza ca in primul semestru din acest an cotatia barilului de titei se va situa la aproximativ 40 de dolari, pret la care investitiile in industria gazelor de sist din SUA vor fi intarziate. Productia companiilor care exploateaza zacamintele de sisturi bituminoase din America de Nord a crescut furnizarea de gaze si petrol, stimuland reducerea pretului.

De asemenea, incetinirea cererii pe plan global si aprecierea dolarului fata de alte monede au dus la scaderea pretului titeiului.

Companiile aeriene beneficiaza de pe urma declinului pretului la titei. Luni, Lufthansa a estimat ca anul acesta va plati pentru combustibil cu 13% mai putin decat prognoza anterior.

Pretul titeiului, care a scazut cu peste 50% fata de iunie 2014, a afectat multe companii energetice. Daca pretul barilului de titei ramane la aproximativ 55 de dolari, companiile energetice vor fi puternic lovite, ceea ce va afecta investitiile, avertiza saptamana trecuta agentia de evaluare financiara Moody's.

In timp ce pe partea ofertei productia de petrol a Rusiei a atins un nivel record, iar exporturile de petrol ale Irakului au revenit la nivelul din anii 1980, cererea de petrol este scazuta, in conditiile in care Europa se confrunta cu o criza a datoriilor, in Asia economia chineza incetineste, iar Japonia se confrunta cu recesiunea.

De asemenea, Organizatia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) a decis recent sa-si mentina nemodificat nivelul productiei. Potrivit analistilor, OPEC a optat pentru mentinerea cotei sale de piata, in loc sa sprijine pretul titeiului.

OPEC, o organizatie care grupeaza 12 state membre, furnizeaza aproximativ 40% din petrolul mondial.

#bariul titei Brent, #cotatie baril titei Brent , #Stiri Macroeconomie