Pretul la grau si electricitate a crescut din cauza frigului

Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 18:03
1645 citiri
Pretul la grau si electricitate a crescut din cauza frigului

Temperaturile scazute inregistrate in intreaga Europa au impins in sus preturile la grau si energie electrica, au intrerupt livrarile de gaze naturale si transporturile navale, in conditiile in care unele regiuni se pregatesc pentru cele mai scazute temperaturi din ultimii 60 de ani.

Cererea pentru energie electrica cu livrarea pentru ziua urmatoare in Germania, cea mai mare piata din Europa, a atins cel mai ridicat nivel de dupa data de 23 noiembrie, inregistrand o crestere de 11%, pana la 58,85 euro pentru un megawat ora.

De asemenea, pe piata din Franta, a doua piata din Europa, cererea pentru energie electrica a crescut cu 13%, pana la 64,25 euro pentru un megawat ora, transmite Bloomberg.

Consumul de energie electrica ar putea ajunge la un nivel record de 98.900 megawati in ziua de 7 februarie, precedentul record de 96.710 megawati fiind inregistrat in data de 15 decembrie 2010.

In Polonia, consumul de gaz a crescut cu 41% fata de consumul mediu din decembrie

Polskie Gornictwo Naftowe i Gazownictwo SA, cea mai mare companie de gaze naturale din Polonia, a redus livrarile catre trei clienti industriali in timp ce Gaz-System SA, compania care opereaza sistemul de conducte de gaze, a anuntat ca va cere guvernului sa elibereze o parte din rezervele de stat pentru a stabiliza sistemul.

Valul de frig a condus la cresterea consumului de gaze naturale in Polonia pana la aproximativ 65 milioane metri cubi pe zi, cu 41% mai mare decat consumul mediu inregistrat in luna decembrie.

In Ungaria, guvernul de la Budapesta a cerut companiilor de utilitati sa nu isi intrerupa serviciile catre cei care nu isi pot plati facturile. EDF Demasz, divizia locala a grupului francez Electricite de France, a anuntat ca pana la data de 12 februarie nu va intrerupe furnizarea energiei electrice catre consumatorii casnici care nu si-au platit facturile.

Romania a fost obligata sa mareasca importul de gaze

La randul sau Romania a fost obligata sa majoreze importurile de gaze naturale dupa ce consumul a crescut cu 20% si se asteapta ca va continua sa creasca in luna februarie, a declarat secretarul de stat in cadrul Ministerului Economiei, Claudiu Stafie.

De asemenea, cotatia graului a atins cea mai ridicata valoare din ultimele patru luni pe fondul ingrijorarilor ca frigul din unele regiunii ale Marii Negre ar putea afecta recoltele. La Chicago Board of Trade, cotatia unui bushel de grau cu livrare in luna martie a crescut cu 14% pana la 6,75 dolari, cel mai ridicat pret inregistrat dupa data de 21 septembrie 2011.

#creste pret grau, #creste pret electricitate, #consum gaze naturale , #Stiri Macroeconomie