Preţul gazului natural în Europa s-a prăbușit: "N-ar trebui ca europenii să înghețe deja în case? Sau când se întâmplă acea parte?"

Marti, 17 Ianuarie 2023, ora 11:26
750 citiri
Preţul gazului natural în Europa s-a prăbușit: "N-ar trebui ca europenii să înghețe deja în case? Sau când se întâmplă acea parte?"
Vas specializat descărcând marfa într-un terminal pentru gaz lichefiat din Finlanda FOTO Hepta

Preturile de referinta la gaze naturale in Europa au coborat luni, 16 ianuarie, la cel mai redus nivel de dupa luna septembrie 2021, in conditiile in care depozitele pline din China ii obliga pe furnizori si isi trimita cargourile incarcate cu gaze lichefiate spre continentul european, transmite Bloomberg.

Cotatiile futures la gaze naturale au scazut luni chiar si cu 15%, ducand declinul inregistrat de la inceputul anului pana la 27%. Importatorii chinezi incearca sa directioneze spre Europa livrarile programate pentru lunile februarie si martie, pe fondul preturilor reduse si stocurilor mari de pe piata chineza. Aceste informatii au calmat ingrijorarile ca relansarea economiei chineze va stimula cererea de gaze astfel ca navele incarcate cu GNL vor fi redirectionate dinspre Occident spre China.

La hub-ul de gaze TTF din Amsterdam, unde se stabilesc preturile de referinta in Europa, in jurul orei 3.49 p.m. cotatiile futures la gaze erau in scadere cu 14% pana la 55,48 euro pentru un Megawatt, dupa ce au scazut timp de cinci saptamani la rand.

O perioada prelungita de temperaturi ridicate a fost unul din principalele motive pentru aceasta scadere. Chiar daca un val de frig este prognozat pentru aceasta saptamana, este foarte posibil sa fie unul scurt si insuficient de puternic pentru a reduce stocurile de gaze care abia au fost folosite pe parcursul ultimei luni pe masura ce cererea a fost tinuta sub control iar importurile de gaze lichefiate sunt la un nivel ridicat.

"Pentru moment nu se intrevede un sfarsit la scaderile de pe piata europeana a gazelor. Situatia de panica de anul trecut a fost inlocuita de increderea ca Europa va trece de iarna fara nicio problema de aprovizionare", sustin analistii de la firma de trading Energi Danmark A/S.

Cu toate acestea, exista unele semnale de avertisment ca criza declansata de reducerea semnificativa a livrarilor de gaze naturale rusesti spre Europa este departe de a se fi incheiat. Europa a fost "norocoasa" ca vremea a tinut cu ea dar aprovizionarea sa ramane expusa la evenimentele geopolitice, a avertizat presedintele firmei Iberdrola SA, Ignacio Sanchez Galan. Chiar daca preturile la gaze au scazut, ele sunt totusi peste media multianuala pentru aceasta perioada a anului.

Pentru moment insa piata europeana a gazelor naturale primeste o mana de ajutor si din partea regenerabi ...citeste mai departe despre "Pretul gazului natural in Europa s-a prabusit: "N-ar trebui ca europenii sa inghete deja in case? Sau cand se intampla acea parte?"" pe Ziare.com

#pret gaz natural Romania, #energie, #cotatii gaz amsterdam , #Stiri Macroeconomie