Ce preț va avea energia electrică în România până la vară. "Ce consumăm acum e cumpărat în trimestrul IV de anul trecut"

Joi, 06 Ianuarie 2022, ora 22:29
688 citiri
Ce preț va avea energia electrică în România până la vară. "Ce consumăm acum e cumpărat în trimestrul IV de anul trecut"
Energia electrică s-a scumpit FOTO www.pexels.com

Problema facturilor la gaze și electricitate, care au explodat în ultima perioadă, este departe de a se încheia.

Ion Lungu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), a declarat pentru Ziare.com că 2022 nu va fi un an foarte bun din punct de vedere al prețurilor la energia electrică și nici nu vom vedea prea curând o scădere semnificativă a prețurilor.

”2022 nu va fi un an foarte bun din punct de vedere al prețurilor la energia electrică. Ce consumăm noi acum este energia electrică achiziționată mai ales în trimestrul IV din anul trecut, la prețurile de atunci. Estimez că prețurile nu vor avea o tendință de scădere semnificativă. Cel mult, prețurile pot doar să scadă ușor, dacă prețurile la gaze vor scădea din aprilie”, a declarat Ion Lungu, director executiv al Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER), pentru Ziare.com.

În prezent, la nivel politic, există discuții dacă se va prelungi schema de plafonare și compensare a prețurilor.

Enel, E.ON, Electrica și CEZ sunt cei mai mari furnizori de energie electrică din România pentru clienții finali.

Ministrul Energiei estimează că se aşteaptă din aprilie la o scădere a preţului la gaze

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat miercuri seara, 5 ianuarie, la Digi 24, că se aşteaptă, din aprilie încolo, la o scădere a preţului la gaz care va angrena şi o scădere a preţului la energie electrică. Ministrul precizează că aceasta este tendinţa mai ales că, pe timp de vară, consumul este mult redus.

”Eu estimez, din aprilie încolo, o temperare a preţului la gaz natural, o scădere a preţului la gaz, care, evident, va duce şi la o temperare a preţului la energie electrică. Primăvara şi vara scade consumul, nu va mai fi aşa o presiune pe preţ”, a declarat ministrul.

Acesta a reiterat ideea că ”creşterea exponenţială a preţului gazului natural s-a datorat jocului geo-politic al Federaţiei Ruse, prin Gazprom”.

Acesta a precizat că scăderea preţului la gaz va angrena şi scăderea preţului la energie electrică: ”Nu ne aşteptăm la o scădere a preţului la energie electrică la nivelul anului trecut, este clar că aşa ceva nu se mai poate. Preţul certificatului de CO2 a crescut foarte mult”.

Ministrul anunţă că se caută măsuri şi pentru toamna-iarna viitoare.

Ministrul va cere controale la ANPC

De asemenea, oficialul a ...citeste mai departe despre "Ce preț va avea energia electrică în România până la vară. "Ce consumăm acum e cumpărat în trimestrul IV de anul trecut"" pe Ziare.com

#pret energie, #gaze, #AFEER , #Stiri Macroeconomie