Preț la electricitate de trei ori mai mare decât cel promis în ofertă. Furnizor de energie și gaz din Ardeal prins cu practici incorecte

Luni, 30 August 2021, ora 11:46
443 citiri
Preț la electricitate de trei ori mai mare decât cel promis în ofertă. Furnizor de energie și gaz din Ardeal prins cu practici incorecte
Mai mulți români s-au plâns în ultima vreme că au primit facturi la electricitate foarte mari FOTO Pixabay

O verificare a Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorilor (CJPC) Timis a dezvaluit luni, 30 august, mai multe practici incorecte folosite de catre un furnizor de energie electrica si gaz.

Concluziile comisarilor CJPC Timis au fost ca operatorul economic in cauza afisa, pe site-ul propriu, sintagma "BENEFICIAZA DE CEL MAI BUN PRET LA GAZ" care nu a putut fi probata de reprezentantii companiei, comparatorul de oferte demonstrand chiar contrariul, precum si modul in care a fost prezentata oferta consumatorilor la energie electrica si gaz.

Astfel, oferta comerciala preciza ca pretul energiei active este, in februarie 2021, de 239,95 lei/MWh, fara accize si TVA.

Dupa calcularea pretului complet, s-a ajuns la concluzia ca pretul real ajungea la valoarea de 634,03 lei/MWh (avand incluse toate taxele), ceea ce inseamna ca pretul final era de 2,64 ori mai mare decat cel afisat in oferta.

Acelasi lucru s-a intamplat si in cazul ofertei de gaz, in februarie 2021, pretul prezentat fiind de 63 lei/MWh, fara taxe incluse. Pretul final care continea toate taxele ajungea la 123,88 lei/MWh, adica aproape dublu fata de cel prezentat.

Conform unui comunicat din partea CJPC Timis, operatorul economic avea obligatia, conform legii, sa prezinte in oferta pretul final al utilitatilor furnizate, modul in care a actionat contravenind prevederilor Legii nr. 363/2007.

"Manifestam toleranta zero fata de practicile comerciale incorecte folosite de unii operatori economici din domeniul furnizarii de energie electrica si gaze naturale, precum si fata de modalitatile de informare incomplete sau inselatoare, atunci cind acestea sunt utilizate - in conformitate cu competentele legale pe care le are Autoritatea, in domeniu. Consumatorii se pot baza pe sprijinul nostru, asa cum am demonstrat de fiecare data si anume, ca le aparam drepturile si interesele in raport cu operatorii economici, in timpul actului comercial", a precizat Claudiu Dolot, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor.

In urma controlului, echipa de comisari de la CJPC Timis a dispus o masura de incetare a practicii comerciale incorecte constatate, urmand ca, in cel mai scurt timp, operatorul economic sa informeze CJPC Timis cu privire la conformarea in raport cu masura dispusa. ...citeste mai departe despre "Pret la electricitate de trei ori mai mare decat cel promis in oferta. Furnizor de energie si gaz din Ardeal prins cu practici incorecte" pe Ziare.com

#factura electricitate, #protectia consumatorului, #piata libera energie , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9737 RON

-0.0012

1 USD = 4.5689 RON

-0.0184
  1. ANAF vrea să implementeze un sistem fiscal ca în Vest pentru români. Cum va funcționa noul e-Factura pentru persoane fizice și care sunt temerile contabililor
  2. Profeție despre viitorul omenirii: România și Polonia, creștere masivă în următorii 30 de ani. "E în interesul strategic al SUA"
  3. O mare putere în panică: Prăbușire a vânzărilor cu 7 miliarde, consumatorii nu mai ”mușcă” momeala
  4. Un sat întreg va fi ras de pe fața pământului. În locul său se va deschide o mină de cărbune
  5. Noi taxe și impozite în România. Anunț teribil de la un fost secretar de stat al Guvernului: „Nu sunt liniștit pentru 2025"
  6. Rețeaua de energie a României, în fața unei schimbări majore. Cine ajunge să plătească pentru dezechilibre și ce soluții avem
  7. O multinațională prezentă în România anunță concedieri în masă. Val de tăieri la nivel mondial
  8. Creștere uriașă a salariului piloților de la Tarom după protestul de luni. Au obținut și o diurnă mai mare
  9. Exodul a 300 de milioane de oameni, care lasă lumea mută: Miracolul Chinei și planul de a depăși SUA
  10. Soluția extremă a unui cunoscut analist economic: Copiii să muncească de la 16 ani, toată lumea să lucreze până la 75 de ani. “Ideea de a sta și a primi bani nu mai e funcțională”