Premiera in economia romanesca de dupa 1989: Inflatia a devenit negativa

Vineri, 10 Iulie 2015, ora 10:50
1403 citiri
Premiera in economia romanesca de dupa 1989: Inflatia a devenit negativa
Foto: Arhiva/Ziare.com

Preturile de consum au scazut in iunie cu aproape 3% fata de luna mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%, potrivit INS.

Fata de luna precedenta, alimentele s-au ieftinit cu 8,2%, pe cand marfurile nealimentare au fost mai scumpe in iunie cu 0,1%, iar serviciile cu 0,2%.

Cel mai mult s-au ieftinit cartofii, cu 14,6%, dar si malaiul (-12%) si laptele de vaca (-11,5%), iar cele mai mici scaderi de preturi au fost consemnate la vin (-0,1%), bere (-0,9%), cu exceptia produselor de panificatie, asupra carora nu s-au resimtit reduceri de preturi semnificative, avand in vedere ca pentru acestea era aplicata deja cota redusa de TVA.

La produsele nealimentare, categoria "alte marfuri nealimentare" a inregistrat preturi mai mici cu 0,2%, iar detergentii cu 0,03%. Pe de alta parte, cele mai mari cresteri... citeste mai departe despre "Premiera in economia romanesca de dupa 1989: Inflatia a devenit negativa" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Romania inflatie negativa, #inflatie negativa Romania premiera iunie, #scadere preturi iunie, #preturi scazute iunie Romania, #preturi scazute alimente , #Stiri Macroeconomie