Rubla s-a prăbușit cu 30%. Preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril

Luni, 28 Februarie 2022, ora 10:09
1081 citiri
Rubla s-a prăbușit cu 30%. Preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril
Acțiunile asiatice au scăzut FOTO Pixabay

Preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril, dolarul s-a apreciat, în timp ce rubla s-a prăbuşit cu 30%, la un minim record, iar acţiunile asiatice au scăzut, după sancţiunile occidentale dure împotriva Rusiei anunţate în weekend, între care excluderea unor bănci ruseşti din sistemul internaţional de plăţi SWIFT, transmite Reuters.

Cererea pentru active sigure a dus la creşterea cererii pentru dolar, yen şi obligaţiuni precum titlurile Trezoreriei SUA, iar euro a scăzut, toate acestea după ce preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat în direct ”plasarea în alertă de luptă” a ”forţei de disuasiune”, care include o componentă nucleară.

Tensiunile au crescut temerile că aprovizionarea cu petrol din Rusia, al doilea mare producător din lume, ar putea fi întreruptă.

Contractele futures pe ţiţeiul Brent au crescut cu 4,21 dolari sau cu 4,3%, până la 102,14 dolari pe baril. Contractele futures pentru ţiţeiul West Texas Intermediate (WTI), de referinţă pe piaţa din SUA, au crescut cu 4,58 dolari sau cu 5,0%, la 96,17 dolari pe baril.

”Le spun clienţilor tot ceea ce ştim cu siguranţă este că preţurile la energie vor fi mai mari şi vor fi nişte beneficiari”, a declarat John Milroy, consilier financiar Ord Minnett în Sydney.

Acţiunile din regiunea Asia-Pacific au coborât după ce au petrecut sesiunea de dimineaţă mai ales pe verde.

Indicele japonez Nikkei 225 a scăzut cu 0,25%, în timp ce principalul indice al bursei din China a scăzut cu 0,36%. Indicele de referinţă al Australiei a crescut cu 0,64%, susţinut de acţiunile de energie. Indicele MSCI al acţiunilor regionale a pierdut 0,58%.

Randamentul titlurilor pe 10 ani ale Trezoreriei SUA a scăzut cu aproximativ 0,09 puncte procentuale, la 1,89%.

Euro a scăzut cu 1,1%, până la 1,11465 dolari pe unitate şi cu 1,1% faţă de moneda japoneză, până la 128,785 yeni, în timp ce dolarii australieni şi neozeelandezi, sensibili la risc, au scăzut cu 0,78% şi, respectiv, 0,88%.

Rubla a coborât cu 29,67% până la un minim record de 119,5 per dolar. Aurul a crescut cu mai mult de 1%, la aproximativ 1.909 USD, la cerere pentru cele mai sigure active. ...citeste mai departe despre "Rubla s-a prăbușit cu 30%. Preţul petrolului Brent a depăşit 100 de dolari pe baril" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
România, al treilea mare producător de petrol din UE. Țările care o întrec
Cei mai mari producători de petrol din Uniunea Europeană au fost, în 2022, Italia (4,5 milioane de tone), Danemarca (3,2 milioane de tone) şi România (3 milioane de tone), conform datelor...
#rubla ruseasca depreciere, #rubla prabusire, #razboi Ucraina, #petrol Brent , #Stiri Macroeconomie