România a semnat acordul de asociere la European Wallet Consortium (EWC EUDI Wallet Consortium) prin Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) și Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării. Acordul presupune includerea în proiectul Comisiei Europene de testare a unei aplicații mobile de tip portofel digital cu multiple aplicații în activitatea de zi cu zi a cetățenilor UE.
Proiectul de testare pe scară (Large Scale Pilot – LSP EWC) reunește 15 administrații publice și peste 40 de entități private din 18 state membre și va testa trei cazuri de utilizare:
stocarea și afișarea credențialelor de călătorie;organizarea și structurarea portofelelor digitale;organizarea plăților prin intermediul portofelului.
Ce fel de date va furniza ADR consorțiului pentru testări
În Consorțiul EUDI, rolul ADR este de a furniza identități electronice pentru testare (Personal Identifcation Data – PID provider), similar entităților publice din statele membre, având în vedere că derulează soluții cu un grad de maturitate în creștere, precum platforma de plăți online Ghișeul.ro și aplicația mobilă pentru crearea și gestionarea indentității digitale a cetățenilor români, ROeID.
Conform informațiilor oficiale publicare de ADR, portofelul electronic ar trebui să schimbe modul în care cetățenii și întreprinderile interacţionează digital atunci când accesează servicii publice și private din Europa. Asigurările Comisiei Europene sunt că cetățenii vor avea control asupra datelor personale care sunt stocate în portofel, acesta fiind echipat cu mecanisme pentru a limita partajarea datelor.
Cum ar arăta portofelul electronic european în practică
O implementare cu succes ale portofelului electronic ar presupune ca cetățenii și entitățile juridice să poată să se identifice în cadrul serviciilor publice și private – online și offline, să prezinte în format digital permisul de conducere sau să semneze documente electronic, din interiorul aceleiași platforme.
Alte cazuri posibile unde portofelul electronic va putea fi folosit la nivel european sunt:
furnizarea detaliilor legate de rețete medicale către farmacii;deschiderea unui cont bancar;verificarea identității utilizatorului la inițierea unei plăți online;prezentarea informațiilor din documentele de călătorie (de exemplu, pașaportul utilizatorului, viza și altele), permițând accesul rapid și ușor la ...citeste mai departe despre "România a semnat acordul pentru testarea portofelului digital european: Programul prin care românii ar putea să facă plăți online instant" pe Ziare.com