Ploile recente prefigureaza o recolta bogata: Preturile nu vor scadea

Miercuri, 30 Mai 2012, ora 12:54
1122 citiri
Ploile recente prefigureaza o recolta bogata: Preturile nu vor scadea

Ploile abundente din ultima perioada vor favoriza cresterea productiei agricole, insa nu vor duce si la o reducere a preturilor, pentru ca, evaziunea in agricultura este foarte mare, potrivit analistilor contactati de Business24.

Aricultorii spera ca productia de anul acesta sa ajunga la un nivel apropiat de cel inregistrat anul trecut, potrivit economistului Mircea Cosea.

Productie mare, incasari mici

Insa, specialistul atrage atentia ca, in pofida unui an agricol bun, nu ar trebui sa ne asteptam ca aceasta sa exercite o influenta majora asupra evolutiei Produsului Intern Brut (PIB) sau sa favorizeze cresterea economica.

"Productia agricola este una dintre ramurile cele mai atacate de economia neagra. Principalele domenii unde se face evaziune in Romania sunt productia de cereale si industria de panificatie, alaturi de alcoo, care si el se fabrica din cereale", spune Mircea Cosea.

Analistul economic sustine ca, anul trecut, doar o treime din valoarea estimata a productiei agricole a intrat in PIB, pentru ca restul s-a dus in economia neagra.

Cosea considera ca, daca nu se iau masuri pentru reducerea evaziunii in sectorul agricol, nici in 2012 bugetul Romaniei nu va beneficia de pe urma unei productii foarte bune.

"Sigur ca, un an agricol bun este benefic pentru productorii mici si mijlocii, insa ei nu beneficiaza de infrasturctura necesara valorificarii acestuia. Nu exista piete de gros, nu avem infrastructura de transport, de stocare, deci s-ar putea sa pierdem valoarea adaugata a productiei agricole in economie", sustine economistul.

Vom importa mai multe legume si fructe

Mircea Cosea vede si partea mai putin buna a ploilor abundente din ultima perioada: acestea au afectat productia de legume si fructe timpurii. "Ar trebui sa avem in vedere ca va trebui sa mentinem un import ridicat de legume si fructe, pentru ca potentialul Romaniei a scazut, iar asta va avea consecinte directe asupra cosului zilnic", a mai spus Cosea.

Analistul economic Ionel Blanculescu sustine ca, in prezent, exista doar o premiza a unei productii mari, datorate plolilor abundente, pentru ca trebuie luata in calcul evolutia intregului sezon agricol.

"Si in 2011 am avut o parte a anului care a sprijint productia agricola, prin ploile abundente, iar dupa aceea a inceput seceta, care a lovit in diverse culturi, in special cea de rapita", a declarat Blanculescu.

El sustine ca, o productie agricola buna nu se traduce si printr-o crestere la fel de mare a economiei sau a PIB-ului, din cauza evaziunii foarte mari din acest sector.

Plus de 7 mld. euro in PIB, la buget n-a ajuns nimic

"Anul trecut am avut 7 miliarde de euro in plus la PIB, datorita anului agricol bun, insa, la bugetul de stat, pe langa faptul ca n-a intrat niciun ban, sectorul agricol a inregistrat un minus de 200 de milioane de euro", a spus Ionel Blanculescu.

"Am previzionat, atunci cand mai toti afirmau ca PIB-ul Romaniei va creste substantial si ca vom avea incasari mari la bugetul de stat, de pe urma productiei agricole de anul trecut, ca vor castiga marii latifundiari si nu statul roman",spune analistul economic.

El sustine ca, latifundiarii isi vand in exterior productia, la nivelul cotatiilor internationale si nicidecum pe plan intern, la preturi romanesti.

Mai mult, in opinia lui Blanculescu, pentru a pastra intregul profit, respectivii latifundiari vor practica procedura preturilor de transfer, cea mai "rafinata" si "eleganta" forma de mare evaziune fiscala, practicata la nivel mondial.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agricultura Romania evolutie, #ploi abundente, #inundatii camp, #camp agricol, #sectorul agricol, #evaziune fiscala , #Stiri Macroeconomie