Planurile Comisiei Europene vizând decuplarea economică de China, în impas: Germania are o expunere uriașă

Luni, 22 Mai 2023, ora 16:57
366 citiri
Planurile Comisiei Europene vizând decuplarea economică de China, în impas: Germania are o expunere uriașă

În ciuda insistențelor Comisiei Europene privind decuplarea economiei europene de cea a Chinei, marile economii din blocul comunitar au o expunere importantă pe gigantul asiatic.

Cea mai expusă este Germania, cu aproape 10% din PIB, în condițiile în care marile companii germane au subsidiare extrem de profitabile în China.

În plus, dependența economiei europene de China se apropie de 100% atunci când vine vorba de anumite materii prime absolut esențiale pentru noile tehnologii cerute de economia durabilă.

Europa, mai expusă decât SUA

Franța și Germania au în acest moment mari rezerve cu privire la modalitățile de acțiune, iar un set de abordări colective nu a fost elaborat la nivelul Uniunii Europene, scrie The Economist.

Mai ales că cele mai mari șase economii din Europa (incluzând aici și Marea Britanie) au o expunere de aproximativ 6% din PIB pe China, conform sursei citate.

Astfel, Europa este mai expusă economic în relația cu China decât America. Aproximativ 8% din veniturile firmelor europene cotate la bursă provin din China, comparativ cu 4% pentru cele din SUA, potrivit băncii americane Morgan Stanley.

Europa și America trimit o pondere similară a exporturilor de mărfuri către China (7-9%), dar pentru că Europa este o economie cu comerț mai intens, sensibilitatea acesteia este mai mare.

Investițiile multinaționale din China valorează 2% din PIB -ul Europei, comparativ cu 1% pentru America.

Expunerea totală pe China a celor șase mari economii europene a atins 5,6% din PIB-ul lor combinat, în creștere de la 3,9% în 2011. Aceasta este mai mare decât cea a Americii, de 4,2% din PIB.

Sucursalele din China

Expunerea a fost calculată de The Economist luând în calcul trei elemente: exporturile de bunuri, exporturile de servicii și vânzările filialelor deținute de Occident din China.

În timp de Italia și Spania au un grad de expunere pe China de 1-2% din PIB, Franța și Marea Britanie sunt la 4-5%.

Iar Germania este cea mai expusă, aproape dublu în comparație cu celelalte mari economii europene: 9,9% din PIB.

Două treimi din expunerea celor șase mari economii din Europa (Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania, Olanda) provine din vânzările filialelor din China, mai degrabă decât din exporturile din Europa.

Adesea, acestea sunt brațele chinezești ale unor giganți industriali precum Volkswagen și BASF.

China domină exportul de păm ...citeste mai departe despre "Planurile Comisiei Europene vizând decuplarea economică de China, în impas: Germania are o expunere uriașă" pe Ziare.com

ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
ANPC, atac la site-urile de comert chinezesti, Temu si Shein
Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) deruleaza o actiune de verificare a site-urilor de cumparaturi si aplicatii chinezesti care functioneaza ca o piata online, Temu si...
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
#economie , #Stiri Macroeconomie