Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pierderile Alitalia au crescut anul trecut la 266 milioane de euro

Pierderile Alitalia au crescut anul trecut la 266 milioane de euro

Compania italiana de transport aerian Alitalia a inregistrat anul trecut pierderi operationale de 266 milioane de euro, cu mult peste nivelul de 48 de milioane de euro consemnat in 2005, in urma grevelor angajatilor, a costului ridicat al carburantilor si a concurentei intense, transmite Reuters.

Alitalia, scoasa la vanzare de catre guvernul italian intr-un ultim efort de redresare a companiei, a anuntat insa ca rezultatele operationale se vor imbunatati in acest an.

Compania nu a mai obtinut profit operational in ultimii opt ani.

Pierderile calculate inainte de plata impozitelor au crescut anul trecut de trei ori, la 405,2 milioane de euro, iar veniturile operationale au coborat cu 1,6%, la 4,72 miliarde de euro.

Alitalia s-a confruntat cu probleme serioase in ultimul an, generate de grevele numeroase ale angajatilor, care, pe langa inrautatirea imaginii companiei, au provocat reducerea veniturilor cu 100 de milioane de euro.

Operatorul resimte si presiuni ridicate din partea companiilor de transport aerian low-cost, a caror prezenta pe piata italiana a crescut cu peste 40%, incepand din 2005.

Pretul carburantilor a urcat, dupa 2005, cu circa 16%, majorand costurile semnificativ, in timp ce compania nu a reusit sa-si respecte obiectivele de reducere a costurilor.

Guvernul de la Roma, care detine 49,9% din actiunile Alitalia, intentioneaza sa vanda o participatie de cel putin 39,9%, nivel la care cumparatorul va fi obligat, potrivit legislatiei italiene, sa lanseze o oferta de preluare pentru restul titlurilor.

Pe lista scurta a potentialilor cumparatori au fost selectati cinci ofertanti, dar unul dintre acestia, fondul de investitii private Management & Capitali, s-a retras, invocand obiectiile consultantilor sai, legate de una dintre conditiile impuse de autoritatile italiene.

Alitalia a anuntat ca dispune de capital si lichiditati suficiente pentru a acoperi necesitatile operationale in urmatoarele 12 luni si ca situatia companiei se va imbunatati.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 785 ori