PIB-ul Romaniei a crescut cu 5,6% in trimestrul 3 fata de trimestrul 2

Vineri, 13 Noiembrie 2020, ora 10:09
787 citiri
PIB-ul Romaniei a crescut cu 5,6% in trimestrul 3 fata de trimestrul 2
Foto: Pixabay.com

PIB-ul Romaniei a crescut cu 5,6% in trimestrul al III-lea fata de trimestrul al II-lea, dar fata de acelasi trimestru din anul 2019, Produsul Intern Brut a inregistrat o scadere cu 6,0% atat pe seria bruta cat si pe seria ajustata sezonier, potrivit datelor INS.

In perioada 1 ianuarie - 30 ianuarie 2020, PIB-ul Romaniei a scazut, comparativ cu perioada aceeasi perioada din 2019, cu 5,1% pe seria bruta si cu 4,6% pe seria ajustata sezonier.

"Estimarile "semnal" precum si cele provizorii ale Produsului intern brut

trimestrial sunt afectate de dificultatile create de criza pandemica si de

instituirea starii de urgenta si a starii de alerta. Aceste dificultati au fost legate de

colectarea datelor de baza care reprezinta intrari pentru conturile nationale si sau concretizat printr-o crestere a ratei de non-raspuns. Pentru completarea

informatiilor au fost utilizate surse alternative pentru a diminua, cat mai mult

posibil, efectele acestor cauze asupra calitatii indicatorilor produsi", spun oficialii INS.

Comparativ cu acelasi trimestru din anul 2019, Produsul intern brut in trimestrul III 2020 a inregistrat o scadere cu 6,0%.

Ca urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimarii Produsului Intern Brut pentru trimestrul III 2020 in seria trimestriala, seria ajustata sezonier a fost recalculata, fiind inregistrate modificari ale indicilor de volum comparativ cu a doua varianta provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul II 2020, publicata in comunicatul de presa nr. 364 din 9 octombrie 2020.

Astfel, rezultatele trimestrului II 2020, comparativ cu trimestrul precedent, au fost revizuite de la 88,1% la 87,8%. Seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute si a numarului de observatii disponibile.

Economia americana a inregistrat o crestere record de 33,1% in trimestrul al treilea ...citeste mai departe despre "PIB-ul Romaniei a crescut cu 5,6% in trimestrul 3 fata de trimestrul 2" pe Ziare.com

#cresterea economica, #economia romaniei, #pib ul romaniei 2020 , #Stiri Macroeconomie